Elke maand gaat cycling.be magazine dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod in de rubriek Do's-and-Don'ts. Zo gingen we op zoek naar de beste manier om schaafwonden te verzorgen na een val met de fiets.

Vraag: Tijdens mijn reis kwam ik ten val met de fiets. In de lokale apotheek hadden ze niet veel opties om mijn wonden te verzorgen. Ik kreeg een zalf (Bepanthen Plus) en de apotheker raadde me aan om de wonden op knieën, ellebogen, handen, pols en enkel zoveel mogelijk bloot te laten. Handig is dat niet, want je blijft altijd wel ergens haperen. Voor de wonde op mijn heup kreeg ik wel een extra pleister. Bestaan er efficiëntere oplossingen?

Antwoord Dokter Hans Talloen:
Een zware valpartij. Het is de ultieme nachtmerrie voor elke fietser. Gelukkig blijft de lichamelijke schade meestal beperkt tot wat schaafwonden. Alhoewel ze meestal onschuldig zijn, doe je er toch goed aan om die schaafwonden goed te verzorgen.

Het eerste wat je te doen staat, is de wonde grondig reinigen en ontsmetten. Dat moet gebeuren binnen de zes uur na de valpartij. Anders dreigt er besmettingsgevaar en zal het veel langer duren vooraleer de wonde helemaal genezen is. Een schaafwonde reinigen, is vaak een pijnlijke zaak. Door een verdovende spray te gebruiken, zal dit karweitje iets vlotter verlopen. De beste manier om de wonde te reinigen is door ze onder stromend kraantjeswater te houden. Blijft er nog vuil achter, dan kun je een borsteltje of een pincet gebruiken.

Daarna kun je de wonde ontsmetten. Kies hiervoor een middel op basis van polividonjood (bv. isobetadine, betadermyl). Mensen die allergisch zijn voor jodium opteren beter voor een middel op basis van chloorhexidine (bv. hacdil, hibidil). Zuurstofwater is interessant om te reinigen, maar heeft nauwelijks een ontsmettende functie.

NATTE OF DROGE WONDGENEZING

Droge wondgenezing is mogelijk bij kleinere schaafwonden en bij schaafwonden die niet door kledij bedekt zijn. Er zal zich een korst vormen en die zal de huid beschermen tegen infecties. Toch blijkt in de praktijk dat het genezingsproces bij droge schaafwonden trager verloopt. Bij de minste stoot kan bijvoorbeeld de korst breken waardoor de wonde opnieuw begint te bloeden. Afdekken kan dus ook hier nuttig zijn om de korst te beschermen.

Diepere en vochtige schaafwonden moet je afdekken. Doe dit zeker als ze zich onder de kledij bevinden. Bij ernstig verontreinigde schaafwonden kies je best voor een ontsmettend vetverband of voor een antibiotische zalf. Hydrocolloid wondverband (bv. Duoderm) is interessant omdat het tegen de wonde een soort gel vormt en zo een vochtig wondklimaat creëert, wat de genezing bevordert. Na ongeveer zeven dagen komt het verband vanzelf los. Zorg er wel altijd voor dat de wonde helemaal schoon is. Gebruik deze verbanden dus nooit bij geïnfecteerde wonden.

Geïnfecteerde wonden moet je opnieuw reinigen. Daarna behandel je de wonde gedurende vijf tot zeven dagen met een antibiotische zalf. Breidt de infectie zich verder uit - pijn, roodheid, warmte, zwelling en vooral koorts zijn de belangrijkste alarmsignalen - dan moet je zeker een arts raadplegen.

Dit artikel verscheen in cycling.be magazine. Abonneer je HIER en krijg een GRATIS fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!