Elke maand gaat cycling.be magazine dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod in de rubriek Do's-and-Don'ts. Zo gingen we op zoek naar de beste manier om schaafwonden te verzorgen na een val met de fiets.

Vraag: Tijdens mijn reis kwam ik ten val met de fiets. In de lokale apotheek hadden ze niet veel opties om mijn wonden te verzorgen. Ik kreeg een zalf (Bepanthen Plus) en de apotheker raadde me aan om de wonden op knieën, ellebogen, handen, pols en enkel zoveel mogelijk bloot te laten. Handig is dat niet, want je blijft altijd wel ergens haperen. Voor de wonde op mijn heup kreeg ik wel een extra pleister. Bestaan er efficiëntere oplossingen?

Antwoord Dokter Hans Talloen:
Een zware valpartij. Het is de ultieme nachtmerrie voor elke fietser. Gelukkig blijft de lichamelijke schade meestal beperkt tot wat schaafwonden. Alhoewel ze meestal onschuldig zijn, doe je er toch goed aan om die schaafwonden goed te verzorgen.

Het eerste wat je te doen staat, is de wonde grondig reinigen en ontsmetten. Dat moet gebeuren binnen de zes uur na de valpartij. Anders dreigt er besmettingsgevaar en zal het veel langer duren vooraleer de wonde helemaal genezen is. Een schaafwonde reinigen, is vaak een pijnlijke zaak. Door een verdovende spray te gebruiken, zal dit karweitje iets vlotter verlopen. De beste manier om de wonde te reinigen is door ze onder stromend kraantjeswater te houden. Blijft er nog vuil achter, dan kun je een borsteltje of een pincet gebruiken.

Daarna kun je de wonde ontsmetten. Kies hiervoor een middel op basis van polividonjood (bv. isobetadine, betadermyl). Mensen die allergisch zijn voor jodium opteren beter voor een middel op basis van chloorhexidine (bv. hacdil, hibidil). Zuurstofwater is interessant om te reinigen, maar heeft nauwelijks een ontsmettende functie.

NATTE OF DROGE WONDGENEZING

Droge wondgenezing is mogelijk bij kleinere schaafwonden en bij schaafwonden die niet door kledij bedekt zijn. Er zal zich een korst vormen en die zal de huid beschermen tegen infecties. Toch blijkt in de praktijk dat het genezingsproces bij droge schaafwonden trager verloopt. Bij de minste stoot kan bijvoorbeeld de korst breken waardoor de wonde opnieuw begint te bloeden. Afdekken kan dus ook hier nuttig zijn om de korst te beschermen.

Diepere en vochtige schaafwonden moet je afdekken. Doe dit zeker als ze zich onder de kledij bevinden. Bij ernstig verontreinigde schaafwonden kies je best voor een ontsmettend vetverband of voor een antibiotische zalf. Hydrocolloid wondverband (bv. Duoderm) is interessant omdat het tegen de wonde een soort gel vormt en zo een vochtig wondklimaat creëert, wat de genezing bevordert. Na ongeveer zeven dagen komt het verband vanzelf los. Zorg er wel altijd voor dat de wonde helemaal schoon is. Gebruik deze verbanden dus nooit bij geïnfecteerde wonden.

Geïnfecteerde wonden moet je opnieuw reinigen. Daarna behandel je de wonde gedurende vijf tot zeven dagen met een antibiotische zalf. Breidt de infectie zich verder uit - pijn, roodheid, warmte, zwelling en vooral koorts zijn de belangrijkste alarmsignalen - dan moet je zeker een arts raadplegen.

Dit artikel verscheen in cycling.be magazine. Abonneer je HIER en krijg een GRATIS fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!