Het enorme succes van Zwift heeft heel wat programmeurs wakker gemaakt. De bedenker van Road Grand Tours vond dat het allemaal wat realistischer mocht en creëerde een trainingsgame met voorlopig zes levensechte parcours, waaronder de Ventoux en Stelvio.

De Roemeen Alex Serban vond dat hij het beter kon dan de grondleggers van het multiplayer trainingsgame Zwift en is nu al twee jaar bezig met de ontwikkeling van Road Grand Tours. De parcours moesten levensecht zijn en dus tekende hij - onder andere met behulp van Google Streetview - de zes locaties helemaal na, inclusief verkeersborden en natuurgetrouwe fauna en flora. Het doel blijft hetzelfde: virtueel rondfietsen met gelijkgestemden en zo een realistische trainingsprikkel krijgen. Ook de omstandigheden worden nagebootst: je gewicht heeft een invloed op je klimsnelheid, je haalt voordeel uit in het wiel rijden en zelfs je materiaal heeft een weerslag op je snelheid.

Op het scherm wordt heel wat info afgebeeld, maar het ziet er toch nog overzichtelijk uit. Je krijgt uiteraard snelheid, afstand en wattage, maar bijvoorbeeld ook de nog af te leggen afstand op het circuit dat je aan het affietsen bent. Je avatar kun je personaliseren en je kunt kiezen uit een aantal fietsen (BMC, Ridley), helmen (Lazer) en outfits (adidas). De zes parcours zijn Ventoux, Stelvio, Cap de Formentor (Mallorca), Pienza (Toscane), 8Bar Criterium in Berlijn en Canary Wharf in Londen.

Voorlopig is het aantal fietsers op al die parcours nogal beperkt, net omdat er zes opties zijn om uit te kiezen, maar het voordeel is dat je alles voorlopig nog gratis kunt uitproberen, omdat het nog een Betaversie is. Heb je dus een Smart-trainer, dan kun je de software gewoon eens proberen. Je moet jezelf eerst registreren als Betatester en dan kun je met jouw ingevoerde logingegevens het game gewoon downloaden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!