Het enorme succes van Zwift heeft heel wat programmeurs wakker gemaakt. De bedenker van Road Grand Tours vond dat het allemaal wat realistischer mocht en creƫerde een trainingsgame met voorlopig zes levensechte parcours, waaronder de Ventoux en Stelvio.

De Roemeen Alex Serban vond dat hij het beter kon dan de grondleggers van het multiplayer trainingsgame Zwift en is nu al twee jaar bezig met de ontwikkeling van Road Grand Tours. De parcours moesten levensecht zijn en dus tekende hij - onder andere met behulp van Google Streetview - de zes locaties helemaal na, inclusief verkeersborden en natuurgetrouwe fauna en flora. Het doel blijft hetzelfde: virtueel rondfietsen met gelijkgestemden en zo een realistische trainingsprikkel krijgen. Ook de omstandigheden worden nagebootst: je gewicht heeft een invloed op je klimsnelheid, je haalt voordeel uit in het wiel rijden en zelfs je materiaal heeft een weerslag op je snelheid.

Op het scherm wordt heel wat info afgebeeld, maar het ziet er toch nog overzichtelijk uit. Je krijgt uiteraard snelheid, afstand en wattage, maar bijvoorbeeld ook de nog af te leggen afstand op het circuit dat je aan het affietsen bent. Je avatar kun je personaliseren en je kunt kiezen uit een aantal fietsen (BMC, Ridley), helmen (Lazer) en outfits (adidas). De zes parcours zijn Ventoux, Stelvio, Cap de Formentor (Mallorca), Pienza (Toscane), 8Bar Criterium in Berlijn en Canary Wharf in Londen.

Voorlopig is het aantal fietsers op al die parcours nogal beperkt, net omdat er zes opties zijn om uit te kiezen, maar het voordeel is dat je alles voorlopig nog gratis kunt uitproberen, omdat het nog een Betaversie is. Heb je dus een Smart-trainer, dan kun je de software gewoon eens proberen. Je moet jezelf eerst registreren als Betatester en dan kun je met jouw ingevoerde logingegevens het game gewoon downloaden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!