Het enorme succes van Zwift heeft heel wat programmeurs wakker gemaakt. De bedenker van Road Grand Tours vond dat het allemaal wat realistischer mocht en creëerde een trainingsgame met voorlopig zes levensechte parcours, waaronder de Ventoux en Stelvio.

De Roemeen Alex Serban vond dat hij het beter kon dan de grondleggers van het multiplayer trainingsgame Zwift en is nu al twee jaar bezig met de ontwikkeling van Road Grand Tours. De parcours moesten levensecht zijn en dus tekende hij - onder andere met behulp van Google Streetview - de zes locaties helemaal na, inclusief verkeersborden en natuurgetrouwe fauna en flora. Het doel blijft hetzelfde: virtueel rondfietsen met gelijkgestemden en zo een realistische trainingsprikkel krijgen. Ook de omstandigheden worden nagebootst: je gewicht heeft een invloed op je klimsnelheid, je haalt voordeel uit in het wiel rijden en zelfs je materiaal heeft een weerslag op je snelheid.

Op het scherm wordt heel wat info afgebeeld, maar het ziet er toch nog overzichtelijk uit. Je krijgt uiteraard snelheid, afstand en wattage, maar bijvoorbeeld ook de nog af te leggen afstand op het circuit dat je aan het affietsen bent. Je avatar kun je personaliseren en je kunt kiezen uit een aantal fietsen (BMC, Ridley), helmen (Lazer) en outfits (adidas). De zes parcours zijn Ventoux, Stelvio, Cap de Formentor (Mallorca), Pienza (Toscane), 8Bar Criterium in Berlijn en Canary Wharf in Londen.

Voorlopig is het aantal fietsers op al die parcours nogal beperkt, net omdat er zes opties zijn om uit te kiezen, maar het voordeel is dat je alles voorlopig nog gratis kunt uitproberen, omdat het nog een Betaversie is. Heb je dus een Smart-trainer, dan kun je de software gewoon eens proberen. Je moet jezelf eerst registreren als Betatester en dan kun je met jouw ingevoerde logingegevens het game gewoon downloaden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!