Het enorme succes van Zwift heeft heel wat programmeurs wakker gemaakt. De bedenker van Road Grand Tours vond dat het allemaal wat realistischer mocht en creëerde een trainingsgame met voorlopig zes levensechte parcours, waaronder de Ventoux en Stelvio.

De Roemeen Alex Serban vond dat hij het beter kon dan de grondleggers van het multiplayer trainingsgame Zwift en is nu al twee jaar bezig met de ontwikkeling van Road Grand Tours. De parcours moesten levensecht zijn en dus tekende hij - onder andere met behulp van Google Streetview - de zes locaties helemaal na, inclusief verkeersborden en natuurgetrouwe fauna en flora. Het doel blijft hetzelfde: virtueel rondfietsen met gelijkgestemden en zo een realistische trainingsprikkel krijgen. Ook de omstandigheden worden nagebootst: je gewicht heeft een invloed op je klimsnelheid, je haalt voordeel uit in het wiel rijden en zelfs je materiaal heeft een weerslag op je snelheid.

Op het scherm wordt heel wat info afgebeeld, maar het ziet er toch nog overzichtelijk uit. Je krijgt uiteraard snelheid, afstand en wattage, maar bijvoorbeeld ook de nog af te leggen afstand op het circuit dat je aan het affietsen bent. Je avatar kun je personaliseren en je kunt kiezen uit een aantal fietsen (BMC, Ridley), helmen (Lazer) en outfits (adidas). De zes parcours zijn Ventoux, Stelvio, Cap de Formentor (Mallorca), Pienza (Toscane), 8Bar Criterium in Berlijn en Canary Wharf in Londen.

Voorlopig is het aantal fietsers op al die parcours nogal beperkt, net omdat er zes opties zijn om uit te kiezen, maar het voordeel is dat je alles voorlopig nog gratis kunt uitproberen, omdat het nog een Betaversie is. Heb je dus een Smart-trainer, dan kun je de software gewoon eens proberen. Je moet jezelf eerst registreren als Betatester en dan kun je met jouw ingevoerde logingegevens het game gewoon downloaden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!