Techniek is belangrijk als je de snelste wil zijn op een crossparcours - vraag dat maar aan een zekere Mathieu - maar met deze vijf vaardigheden kom je al een heel eind. Het veldritseizoen is nog niet voorbij, dus deze snelle tips kunnen nog van pas komen.

Simon Richardson van GCN somde vijf tips op. Het eerste verschil tussen cross en weg is het feit dat je onherroepelijk gaat slippen. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, want dat maakt het net leuk. Train erop door op een gladde ondergrond terwijl je de bocht nadert je gewicht mooi centraal te houden. Druk dan je buitenste voet goed naar beneden en klik eventueel je binnenste voet los, zodat je kunt ingrijpen als de slipper te extreem wordt. Eerst zal het voorwiel rechtdoor willen gaan - onderstuur, dus - terwijl daarna het achterwiel wat kan slippen. Dat overstuur zorgt ervoor dat je verder wegstuurt van de bocht.

Als bij het versnellen je achterwiel gewoon doorslipt, verlies je veel kracht en snelheid. Kies daarom een versnelling die iets zwaarder is en hou je gewicht goed in het zadel, zodat je zwaartepunt boven het achterwiel zit, want dan krijgt de band meer tractie.

Bulten halen je snelheid onderuit, maar dat kun je vermijden door meer kracht te zetten. Daarna kun je terug je voet van het gaspedaal halen om te herstellen. Probeer ook de putten en bulten te absorberen met je lichaam.

Als je er professioneel wil uitzien, moet je ook vlot op je fiets kunnen springen. Daar is maar één tip voor: veel oefenen! Spring van de fiets af, loop een paar passen en spring er terug op.

En hou er ook rekening mee dat af en toe vallen betekent dat je op het randje aan het rijden bent en volgens Mathieu van der Poel betekent dat dat je snel gaat. Van een positieve kijk op de zaken gesproken!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met op de cover Greg Van Avermaet in 50 tinten ontleed. Voorts: Philippe Gilbert op Monumentenjacht, de echte kennismaking met de kasseien voor Van Aert, Fietsen Met Dylan van Baarle, Chantal Blaak, Valverde en andere oude knarren in het peloton, Michael Matthews, Jan Raas, Omloop-winnaar Michael Valgren Andersen, … De actieve fietsfanaat blijft niet in de kou, want we testten maar liefst 16 helmen, tekenden een alternatieve Gold Race uit met de minder bekende hellingen, verkenden de Peter van Petegem Classic, trokken naar Innsbruck voor onze Sur Place, spraken met Gert Verheyen en Franky Van der Elst over hun fietspassie, leggen uit hoe je verschillende types beklimmingen aanpakt, testten de BMC Roadmachine, Scott Foil Disc, Canyon Grail en Santa Cruz Blur, leggen uit hoeveel rust je nodig hebt na een zware rit, ...