Techniek is belangrijk als je de snelste wil zijn op een crossparcours - vraag dat maar aan een zekere Mathieu - maar met deze vijf vaardigheden kom je al een heel eind. Het veldritseizoen is nog niet voorbij, dus deze snelle tips kunnen nog van pas komen.

Simon Richardson van GCN somde vijf tips op. Het eerste verschil tussen cross en weg is het feit dat je onherroepelijk gaat slippen. Dat hoeft niet meteen een probleem te zijn, want dat maakt het net leuk. Train erop door op een gladde ondergrond terwijl je de bocht nadert je gewicht mooi centraal te houden. Druk dan je buitenste voet goed naar beneden en klik eventueel je binnenste voet los, zodat je kunt ingrijpen als de slipper te extreem wordt. Eerst zal het voorwiel rechtdoor willen gaan - onderstuur, dus - terwijl daarna het achterwiel wat kan slippen. Dat overstuur zorgt ervoor dat je verder wegstuurt van de bocht.

Als bij het versnellen je achterwiel gewoon doorslipt, verlies je veel kracht en snelheid. Kies daarom een versnelling die iets zwaarder is en hou je gewicht goed in het zadel, zodat je zwaartepunt boven het achterwiel zit, want dan krijgt de band meer tractie.

Bulten halen je snelheid onderuit, maar dat kun je vermijden door meer kracht te zetten. Daarna kun je terug je voet van het gaspedaal halen om te herstellen. Probeer ook de putten en bulten te absorberen met je lichaam.

Als je er professioneel wil uitzien, moet je ook vlot op je fiets kunnen springen. Daar is maar één tip voor: veel oefenen! Spring van de fiets af, loop een paar passen en spring er terug op.

En hou er ook rekening mee dat af en toe vallen betekent dat je op het randje aan het rijden bent en volgens Mathieu van der Poel betekent dat dat je snel gaat. Van een positieve kijk op de zaken gesproken!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!