Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Gooi ze hier op tafel! Deze maand: de relatie tussen weg- en rollentrainingen, en het nut van een lactaattest.

VRAAG: Hoe zit het precies met de verhouding in duur en inspanning tussen een wegtraining en een rollentraining? Als je een training van vier uur op de weg ging afwerken, moet je dan ook binnen vier uur op de rollen zitten?
Het antwoord op die vraag is in ieder geval al kort en bondig: "Nee. Dat moet helemaal niet", aldus Wim Van Hoolst van Energy Lab. "Een trainingsschema dat is opgesteld voor de weg, is totaal verschillend met een schema voor een training op de rollen. Bij een wegtraining vertraag je al eens richting een bocht, stop je aan een kruispunt of een verkeerslicht en schud je de benen al eens los in een meer dalende strook. Dat heb je bij een rollentraining niet. Daar zijn er geen auto's waarvoor je in de remmen moet gaan of verkeerslichten die plots op rood springen. Op de rollen blijf je de ganse training trappen tegen een bepaalde weerstand. Je benen staan dus constant onder spanning. Mede daardoor wordt de duur van een rollentraining dus ook al ingekort."

Lees het volledige antwoord (en het andere onderwerp 'het nut van een lactaattest') in het januarinummer van cycling.be magazine, NU in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Zelf een fietsvraag? Stel ze hier!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met GRATIS daarbij: Fietsenspecial met de 70 racefietsen en MTB's die in 2018 het mooie weer maken. Verder: WK Valkenburg, Vergeten juniorewereldkampioenen, de social media skills van Mathieu van der Poel, het WK-zilver van Jonathan Page, Fietsen met Eli Iserbyt, Bakelants & co moeten revalideren in het tussenseizoen, Australische vrouwen op Belgisch crossavontuur, Shimano Dura-Ace in de cross, Bekende Velofiel Stoffel Vandoorne, Canarische eilandentour, Eerste hulp bij rollentraining, Winterse fietssnacks, test van de Elite Direto en veel meer!