Iedereen die bij Energy Lab Paal een afspraak voor een fietspositionering boekt en langskomt voor 1 januari 2018 krijgt een gratis afstelling van de tweede fiets (t.w.v. 100 euro) of een zadeldrukmeting (t.w.v. 75 euro) erbij.

Verschillende factoren bepalen de correcte positie op de fiets. Een multidisciplinaire aanpak is dan ook vereist. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Iedereen heeft andere afmetingen, andere verhoudingen en andere anatomische structuren. Op basis van een aantal vragen (intakegesprek) start de biomechanica-expert met de analyse. Wat zijn je doelstellingen? Heb je in het verleden te kampen gehad met blessures?

VOORAF

Stap 2 is een volledige analyse van de lichaamssamenstelling. Deze analyse biedt onder andere de mogelijkheid om een eventueel beenlengteverschil op te sporen. Daarna wordt je gescreend op je flexibiliteit. Deze screening speelt een belangrijke rol in de latere positionering op de fiets aangezien de lengte van de spieren de bewegingsmogelijkheden bepaalt. Ook de drukverdeling onder de voeten en de mobiliteit van de voetstructuur wordt onder de loep genomen. Op basis van deze waarnemingen en de analyses tijdens het fietsen wordt beslist of het maken van persoonlijke fietszolen opportuun is.

Een 4D rug- en bekkenscan is de laatste stap voordat de positionering op de fiets effectief van start gaat. Deze 4D scanner (4D = hoogte, breedte, diepte en tijd) meet en analyseert de volledige rugcurvatuur, de bekkenstand en de rotatie van de wervels ten opzichte van het bekken en van elkaar. Deze analyse is van cruciaal belang, gezien de grote invloed van de fietspositie op de rugbelasting en de problematiek van rugklachten bij menig fietser.

DYNAMISCHE ANALYSE

De fietspositie wordt dynamisch geanalyseerd tijdens het fietsen via een 3D hoekmeting op de dynamische GURU fitbike, die automatisch wordt aangepast, zodat detailaanpassingen snel en accuraat gebeuren en je het verschil meteen voelt. Hierbij zoekt men naar de ideale combinatie van efficiëntie en comfort. Tijdens de analyse besteedt men ook aandacht aan de pedaalkracht (links-rechtsverschillen, efficiëntie, verschillen bij positiewissels, enz.) en stabiliteit.

Na de analyses worden alle testresultaten geanalyseerd. Wat zijn de veranderingen aan de fietspositie? Welke oefeningen kan je uitvoeren om je stabiliteit, bekkenstand, pedaalefficiëntie en lenigheid te verbeteren? Op die en veel meer vragen krijg je gedetailleerd antwoord.

WINTERVOORDEEL

Wil jij met een perfecte fietspositie het nieuwe fietsseizoen aanvatten? Boek dan nu een positionering bij Energy Lab, waarbij je langskomt voor 1 januari 2018 en krijg er een gratis afstelling van de tweede fiets (t.w.v. 100 euro) of een zadeldrukmeting (t.w.v. 75 euro) bovenop! Klik via de link hieronder en gebruik als opmerking "Cycling.be".

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!