Een van de mysteries van het wielrennen is het gebruik van broekvet. Wanneer heb je het nodig? Is het noodzakelijk? Hoe en waarom gebruik je het? Vragen genoeg, nu de antwoorden ...

Matt Stephens van GCN overloopt de evolutie van het fenomeen broekvet. Toen het voor het eerst werd gebruikt, was dat om het zeemvel uit schaapsleer soepel te houden. Door de introductie van synthetische zemen die steeds beter werden, veranderde ook de samenstelling van het goedje. Nu wordt die crème vooral gebruikt om wrijving en de daaruit voorkomende huidirritatie te verminderen.

GCN stelde de vraag aan elf profrenners. Twee daarvan gebruikten altijd broekvet, drie nooit en zes gebruikten het voornamelijk tijdens wedstrijden. Bij een ondervraging van de gewone fietsers lag de verhouding anders: 24 % gebruikt het altijd, 45 % nooit en 31 % soms.

WANNEER WEL? WANNEER NIET?

Maar wanneer moet je dan broekvet gebruiken? Zit je niet elke dag op je koersfiets, heb je een goede zithouding, een passend zadel en een goed zittende broek met een hoogwaardig zeem? Dan is broekvet niet echt nodig.

Ben je daarentegen net je fietsafstanden of het aantal ritten aan het vergroten, ben je gevoelig aan huidirritatie of heb je een lange afstand in nat weer voor de boeg? Dan kan broekvet handig zijn. Heb je daarentegen altijd irritatie aan de gevoelige zones, begin dan met na te kijken of je zadel wel mooi horizontaal staat en laat best ook je fietspositie nakijken, want dat is de eerste vereiste om comfortabel te rijden.

TIPS

Stephens geeft ook nog enkele tips: graai nooit twee keer na elkaar in de pot, want dat is gewoon niet hygiënisch, en gebruik - tenzij het gaat om een bus broekvet met een pompje - nooit het spul van iemand anders, omdat je net niet weet of zij wel of niet proper omgaan met hun broekvet.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met op de cover Greg Van Avermaet in 50 tinten ontleed. Voorts: Philippe Gilbert op Monumentenjacht, de echte kennismaking met de kasseien voor Van Aert, Fietsen Met Dylan van Baarle, Chantal Blaak, Valverde en andere oude knarren in het peloton, Michael Matthews, Jan Raas, Omloop-winnaar Michael Valgren Andersen, … De actieve fietsfanaat blijft niet in de kou, want we testten maar liefst 16 helmen, tekenden een alternatieve Gold Race uit met de minder bekende hellingen, verkenden de Peter van Petegem Classic, trokken naar Innsbruck voor onze Sur Place, spraken met Gert Verheyen en Franky Van der Elst over hun fietspassie, leggen uit hoe je verschillende types beklimmingen aanpakt, testten de BMC Roadmachine, Scott Foil Disc, Canyon Grail en Santa Cruz Blur, leggen uit hoeveel rust je nodig hebt na een zware rit, ...