Een bochtige afdaling in de regen is niet meteen het leukste onderdeel van het fietsen. Om ook in die omstandigheden niet onderuit te gaan, verzamelde Simon Richardson van GCN deze vijf tips.

1. Je bandendruk verlagen zorgt voor een groter contactoppervlak en dat is altijd een goed idee in de regen. Richardson raadt aan om 0,7 tot 1 Bar minder te gebruiken dan normaal.
2. Ook het soort band is belangrijk. Vooral de rubbersamenstelling, de compound, is van belang. Die wordt bij regenbanden aangepast. Een bredere band (28 i.p.v. 25 mm) helpt ook, als je fiets daar voldoende ruimte voor biedt. Dan kun je meteen ook je bandendruk met zo'n 1,4 Bar verlagen.
3. Nat asfalt biedt al niet veel grip, maar natte putdeksels of zebrapaden zijn als ijspistes. Vermijd ze dus.
4.Tenzij je met schijfremmen rijdt, moet je er rekening mee houden dat je minder remkracht hebt, zeker als je met carbon velgen fietst. Rem dus nog vroeger voor de bocht en maak al even het remvlak watervrij door vooraf even je rem licht in te drukken. Dan heb je meteen alle remkracht voor handen. Rem trouwens liever niet in de bocht, want dan maak je extra veel kans om onderuit te gaan. Ga eveneens niet te schuin hangen in de bocht.
5. Rij je in groep, hou dan wat extra afstand. Dan kun je inspelen op een eventuele fout van je voorganger. Let ook op als je achter een auto rijdt.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!