Een bochtige afdaling in de regen is niet meteen het leukste onderdeel van het fietsen. Om ook in die omstandigheden niet onderuit te gaan, verzamelde Simon Richardson van GCN deze vijf tips.

1. Je bandendruk verlagen zorgt voor een groter contactoppervlak en dat is altijd een goed idee in de regen. Richardson raadt aan om 0,7 tot 1 Bar minder te gebruiken dan normaal.
2. Ook het soort band is belangrijk. Vooral de rubbersamenstelling, de compound, is van belang. Die wordt bij regenbanden aangepast. Een bredere band (28 i.p.v. 25 mm) helpt ook, als je fiets daar voldoende ruimte voor biedt. Dan kun je meteen ook je bandendruk met zo'n 1,4 Bar verlagen.
3. Nat asfalt biedt al niet veel grip, maar natte putdeksels of zebrapaden zijn als ijspistes. Vermijd ze dus.
4.Tenzij je met schijfremmen rijdt, moet je er rekening mee houden dat je minder remkracht hebt, zeker als je met carbon velgen fietst. Rem dus nog vroeger voor de bocht en maak al even het remvlak watervrij door vooraf even je rem licht in te drukken. Dan heb je meteen alle remkracht voor handen. Rem trouwens liever niet in de bocht, want dan maak je extra veel kans om onderuit te gaan. Ga eveneens niet te schuin hangen in de bocht.
5. Rij je in groep, hou dan wat extra afstand. Dan kun je inspelen op een eventuele fout van je voorganger. Let ook op als je achter een auto rijdt.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het januarinummer van cycling.be magazine ligt in de winkel, met GRATIS daarbij: Fietsenspecial met de 70 racefietsen en MTB's die in 2018 het mooie weer maken. Verder: WK Valkenburg, Vergeten juniorewereldkampioenen, de social media skills van Mathieu van der Poel, het WK-zilver van Jonathan Page, Fietsen met Eli Iserbyt, Bakelants & co moeten revalideren in het tussenseizoen, Australische vrouwen op Belgisch crossavontuur, Shimano Dura-Ace in de cross, Bekende Velofiel Stoffel Vandoorne, Canarische eilandentour, Eerste hulp bij rollentraining, Winterse fietssnacks, test van de Elite Direto en veel meer!