Nadat hij in de Tour indruk maakte als meesterknecht van Steven Kruijswijk, mocht Laurens De Plus voor eigen rekening rijden in de BinckBank Tour. Hoog tijd voor een boeiende babbel over het strakke Jumbo-Visma-regime, de x-factor van Remco Evenepoel en de veelbesproken transfer van Tom Dumoulin.

Laurens De Plus is een kind van de Vlaamse Ardennen. Zijn roots liggen in Ninove, terwijl de Muur en de Bosberg zich op wandelafstand van zijn woning bevinden. Toch is dit niet het soort parcours waarop hij het verschil kan maken. Daarom deed eens zoveel deugd dat hij net op die wegen zijn eerste profzege kon boeken.

Laurens, proficiat met die eerste overwinning! En al meteen een hele grote!
"Dat mag je wel zeggen. Ik had eigenlijk al heel graag die explosieve klimetappe van 96 kilometer in en rond Houffalize gewonnen en voelde me die dag ook ongelofelijk goed, maar ik ben geen puncher en kan het dus moeilijk afmaken in een sprint. Ook alleen wegrijden in de finale is niet evident voor mij. Ik moet het eerder hebben van het afmattingswerk, al kan je wel stellen dat daar op dat parcours en in die weersomstandigheden zeker sprake van was. Toen ik in de finale uiteindelijk met Wellens en Hirschi voorop kwam, hadden we alle drie heel veel gegeven en zat iedereen op zijn tandvlees. Ik heb daar wel de domme fout gemaakt om niet te blijven doorspurten tot op de meet, want dat kostte me toen vijf seconden. Gelukkig waren die niet doorslaggevend in de eindafrekening."

Had je verwacht dat je het algemeen klassement alsnog naar je toe zou trekken?
"Ik had er niet meer op gerekend. Ik had op de Bosberg meegespurt voor de bonificatieseconden, en tot mijn verbazing waren we plots met z'n drieën weg. Gelukkig had ik het gezelschap van twee klassieke toppers (Naesen en Van Avermaet, red.) die er vol voor gingen. Het was trouwens de eerste keer dat ik op kasseien koerste op het hoogste niveau. Ik heb afgezien, maar op zo'n laatste dag zit iedereen door zijn beste krachten heen. In de Tour had ik al bewezen dat ik aan het einde van een rittenkoers nog goed voor de dag kom."

 

GEEN MOEITE MET STRIKT REGIME

In de Tour was je van goudwaarde voor kopman Steven Kruijswijk. Je leek zelfs beter te worden naarmate de ronde vorderde ...
"Ik weet dat ik iemand ben die minder snel verzwakt naarmate het einde van een zware rittenkoers nadert. Zo'n derde week is dus ideaal voor mij. Bovendien was heel de ploeg enorm gemotiveerd om voor dat podium te gaan, dus dat gaf me vleugels op de flanken van die steile cols. Zeker als je overal aangemoedigd wordt en als je ziet dat verschillende toppers moeten lossen, terwijl je zelf op je powermeter afleest dat je nog niet aan je maximum zit. Ik haalde op de Galibier bijvoorbeeld twintig minuten lang een vermogen van 410 watt, dus dan weet je dat het goed zit. Ik had de voorbije jaren al de Giro en de Vuelta gereden, maar de Tour is toch nog van een ander niveau. Ik word nog altijd meer over die prestaties aangesproken dan over de eindzege in de BinckBank Tour."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Download HIER de favoriete routes van Laurens De Plus!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!