In de Vuelta wordt er met nieuw materiaal gereden en dat leverde de eerste overwinningen op voor de nieuwe Colnago V3Rs, het lichtste monocoque frame ooit bij de Italiaanse constructeur, en voor de elektronische FSA K-Force WE.

FSA liet zijn K-Force WE-groep nog maar net debuteren in een grote ronde of daar was de eerste ritzege al. Angel Madrazo won in zijn bergtrui de vijfde rit met aankomst op de Alto de Javalambre. Nadat hij enkele keren de rol moest lossen bij Herrada en Jetse Bol kon hij toch nog aansluiten en naar de winst snellen. De Spanjaard van BH-Burgos deed dat op een BH G8 Disc met K-Force WE Disc. Die groep doet het nog met elf versnellingen achteraan, maar heeft wel een draadloze verbinding met de derailleurs.

De piepjonge Tadej Pogacar won dan weer de negende rit met een Colnago V3Rs, het lichtste monocoque carbon frame dat ze ooit hebben gemaakt. Net als de V-1R en V-2R is dat een lichte fiets met aero-invloeden, maar hij is nog lichter, stijver en comfortabeler geworden, terwijl hij meer ruimte heeft voor bredere banden. Een Colnago-maat 50 van dit schijfremframe weegt 790 gram, de op maat afgezaagde vork voegt amper 340 gram toe.

Hij is 12 % stijver in de achtertrein en 6 % stijver aan de voorkant, dankzij de kwalitatieve carbonvezels en het verbeterde ontwerp. Door de laag aangezette achtervork en de carbon lagerschalen in het balhoofd zou hij toch comfortabeler moeten zijn. Uiteraard helpen de bredere banden ook, want je kan er tot 30 mm in kwijt. Om de invloed van de dikkere en dus hogere banden laag te houden, is het bracket met 2 à 3 mm (naargelang de framemaat) verlaagd. De speciale cockpitcombinatie met interne kabelgeleiding maakt de fiets nog aerodynamischer. Alleen als je mechanische versnellingen hebt, zijn er nog kabels zichtbaar.

De V3Rs komt in acht maten, van 42 tot 58, zodat bijna iedereen een passende fiets vindt. Er is ook een meer betaalbare en 200 gram zwaardere V3 en beide versies zijn beschikbaar met velg- en schijfremmen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!