Specialized biedt de mogelijkheid om kant-en-klare voetzooltjes op je eigen voet aan te maken. Hierbij worden de voetzooltjes als het ware rond en tegen je voeten geboetseerd. Alles duurt minder dan een half uur. Maar hoe voelt zo'n gepersonaliseerde kant-en-klare inlegzool aan in gebruik?

Allereerst maakt de monteur een eenvoudige voetanalyse en een evaluatie, onder meer op basis van de specifieke klachten. De klant gaat rustig zitten en plaatst zijn voeten in een mal - een beetje te vergelijken met het ouwe getrouwe voetenbadje. De medewerker begint links en rechts het bakmateriaal te kneden, zodat alles aansluit op de contouren van beide voeten. Een stel inlegzolen wordt voorverwarmd met een föhn en vervolgens links en rechts in de goten van de mal geplaatst. Nu mag de klant er enkele minuten lichte druk op zetten. Aan alle kanten wordt alles stevig aangedrukt, zodat de voetzolen één geheel vormen met de twee voeten en perfect aansluiten (tot op de millimeter!). Even laten uitharden en je hebt een perfect zittend setje kant-en-klare voetzolen.

Ook wij - voorzien van moeilijke voeten - lieten ons blootsvoets een stel voetzolen aanpassen. In het begin moeten je voeten even wennen aan de nieuwe voetzolen, net zoals dat ook steeds het geval is bij inlegzooltjes in gewone schoenen. De aanpassing duurde echter niet lang. Je voeten zitten vrij snel 'als gegoten' in je schoenen. Van schoenpijn hebben we in ieder geval geen last, en ook het bijzonder vervelende en pijnlijke gevoel dat steeds de kop durfde opsteken tijdens een langere fietstrip blijft tot nu toe achterwege. Kortom: een nuttige investering van net geen honderd euro. Operatie barefoot geslaagd!

Dit artikel verscheen origineel in cycling.be magazine. Abonneer je HIER, mis geen enkele test meer en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!