13 augustus is de Internationale Dag van de Linkshandigen en voor de linkshandige fietsers hebben we goed nieuws: fietsen is een van de sporten waarbij je geen nadeel hebt ten opzichte van rechtshandigen! Integendeel, je hebt zelfs een paar voordelen en die sommen we graag voor je op.

1. Als linkshandige bedien je de rem met de sterkste werking - de voorrem, dus - met je sterkste hand. Daardoor kan je in principe krachtiger remmen op de momenten dat het ertoe doet. Tenzij je natuurlijk je remmen omgekeerd hebt gemonteerd, zoals op een motorfiets of zoals typisch is in Groot-Brittannië.
2. De kans is groot dat je jouw bidon met je linkerhand uit de houder haalt, waardoor je je rechterhand op de rem houdt. Moet je toch onverwacht afremmen, dan is de kans minder groot dat je over de kop gaat, aangezien je de achterrem bedient.
3. Wil je de richting aangeven met je arm bij het links afslaan, dan gaat dat als vanzelf voor jou.
4. Zit je met een losse spaak in het achterwiel, dan kan je de rem vlotter openzetten, want de knop om de rem open of dicht te zetten zit (bij Shimano) aan de linkerkant.
5. Je vasthouden aan de wagen gaat makkelijker, want die kan jou gewoon links inhalen en jij houdt je vast met je linkerhand.
6. Om solidair te zijn met jou, heeft het linkse pedaal ook een linkse schroefdraad, zodat hij niet loskomt door de pedaalbeweging.
7. Zelf suggesties van voordelen voor linkshandigen? Laat ze ons weten via Facebook!