De stad Hasselt heeft vrijdag een waarschuwingssysteem geplaatst om de veiligheid van fietsers op een tweerichtingsfietspad te verhogen. Automobilisten krijgen via een led-strook een waarschuwing dat er een fietser of bromfietser nadert. Volgens de stad is het systeem een primeur in België.

Het systeem bevindt zich aan het kruispunt van de Maastrichtersteenweg en de Sint-Corneliusstraat, waar fietsers in twee richtingen voor de auto's passeren. De led-stroken zijn ingebouwd in de weg en in het fietspad. Fietsers worden door druksensoren in het fietspad - een erg nauwkeurig systeem - vanop 50 meter aan elke kant gedetecteerd, waarna ter hoogte van de auto een led-strip geactiveerd wordt. De automobilist ziet de led-strip rood knipperen en weet dus dat er een tegenligger aankomt.

Het waarschuwingssysteem vormt tegelijk een meetsysteem, waarmee informatie over fietsers - door de drukmetingen kunnen de fietsers in vijf categorieën van kinderfiets tot bakfiets worden ingedeeld - en automobilisten wordt verzameld. Het systeem heeft voor de stad een prijskaartje van zo'n 20.000 euro. Als deze eerste test een positieve evaluatie krijgt, wordt het systeem mogelijk uitgebreid naar andere kruispunten in Hasselt en wie weet naar elders in het land. Als de interesse in dit veiligheidssysteem stijgt en de productie kan worden vergroot, zou de hoge prijs moeten kunnen dalen, verklaart ontwikkelaar Signco.