Wie zijn mountainbikevaardigheden wil aanscherpen, kan tegenwoordig terecht in bikepark Kattevennen in Genk, een realisatie van Sport Vlaanderen. Het crosscountryparcours is zelfs geschikt voor wereldbekerwedstrijden, maar er is ook een behendigheidsparcours en pumptrack.

Sport Vlaanderen heeft dinsdag een nieuw bikepark geopend in Kattevennen in Genk. Het bikepark omvat drie verschillende onderdelen: een crosscountry-mountainbikepark, een behendigheidsparcours en een pumptrack. Het bikepark is zowel gericht op Vlaamse topsporters als op amateurs die er hun behendigheid willen bijschaven. De totale investering van Sport Vlaanderen in het bikepark bedraagt 350.000 euro.

De drie onderdelen van het bikepark bieden nieuwe mogelijkheden voor mountainbikers, zowel voor topsporters als recreanten. Zo bevat het bikepark een crosscountry-mountainbikeparcours, geschikt voor trainingen en wedstrijden. Het parcours werd aangelegd in nauw overleg met Cycling Vlaanderen en de lokale mountainbikeclub OMC. Toprijders Kevin Panhuyzen en Jens Schuermans, en trainers Rudy de Bie en Werner Hilven leverden de knowhow om er technische elementen uit wereldbekerwedstrijden crosscountry-mountainbike - een olympische discipline - na te bootsen.

Zowat 3.000 m³ zand en 200 ton rotsblokken zorgen in het crosscountry-mountainbikepark voor een technisch heuvellandschap. Mountainbikers kunnen er oefenen op zogenaamde 'rock gardens', een soort ruwe rotspassages. Daarnaast zijn er een houten pad - een zogenaamde 'north shore' - een aangelegde singletrack van meer dan 4 kilometer en enkele houten hindernissen.

De twee overige onderdelen zijn een pumptrack en een initiatieparcours. De pumptrack in asfalt heeft een lengte van 240 meter en behoort daarmee bij de langste exemplaren van Europa. De pumptrack is geschikt voor BMX, mountainbike, steps en skateboards. Daarbij is het de bedoeling om je voort te bewegen door een pompbeweging met armen en benen te maken, en dus zonder te trappen.

Het behendigheidsparcours bestaat uit een semiverharde singletrack en houten hindernissen, die bedoeld zijn voor het aanleren van technische basisvaardigheden, zoals evenwicht, stuurvaardigheid en kleine jumps. Het parcours zal het hele jaar door intensief gebruikt worden voor schoolsportklassen, sportdagen en sportkampen.

Deze zomer zullen er tal van mountainbike- en BMX-kampen voor beginnelingen en gevorderden plaatsvinden. Daarnaast kan er iedere zondag een half uur op de pumptrack met fiets en helm van Sport Vlaanderen worden gereden. Na de zomer starten lessenreeksen in samenwerking met Cycling Vlaanderen. Verder is het parcours vrij toegankelijk voor individueel gebruik wanneer er geen lessen doorgaan.

Sport Vlaanderen opent binnenkort nog het parcours over de snowboardberg met een spectaculaire downhill. Sport Vlaanderen startte begin maart namelijk al met de bouw van een 'dry slope' voor 'big air' snowboarders op de verlaten skipiste van Kattevennen. De site moet van Sport Vlaanderen Genk de komende jaren een 'center of excellence' voor extreme sporten maken.