Op 30 juni wordt in en rond Gent het Belgisch kampioenschap verreden. Met een doortocht over enkele kasseistroken in de Vlaamse Ardennen krijgen de renners die dag een stukje Ronde van Vlaanderen voor de wielen geschoven. Wij verkenden het parcours samen met Ludo Dierckxsens.

Lange Munte, Paddestraat en Lippenhovestraat. Deze bekende kasseilappen uit de Ronde van Vlaanderen duiken dit jaar ook op in het parcours van het Belgisch kampioenschap. Tot driemaal toe worden ze bestormd door het peloton, dat drie lusjes zal afwerken in de Vlaamse Ardennen. Ludo Dierckxsens dokkert in gestrekte draf over de Paddestraat. "Prachtig toch", mijmert de 54-jarige Kempenaar terwijl hij naar de glooiende en groene heuvels tuurt. De BK-laureaat van 1999 geniet duidelijk nog van het fietsen: "Als ik fiets, wil ik het goed doen. Dus train ik en verzorg ik me."

We fietsen in de richting van Velzeke. Lichtjes bergop, dus. Wielertoeristen kennen die rotstrook wel. Slechte kasseien, amper een gootje om vals te spelen. Voor Ludo maakt het niet uit. Zouden deze kasseien het verloop van het Belgisch kampioenschap kunnen beïnvloeden? Ludo wikt en weegt zijn woorden. "Je zou denken van niet, want deze lussen duiken al op in de eerste honderd kilometer. Daarna is er nog tijd genoeg om alles opnieuw samen te laten vloeien. Maar het zijn de renners die de koers maken. Twee jaar geleden (in Antwerpen, red.) verwachtte iedereen een massasprint.

Het draaide echter anders uit, want het werd een harde koers vol ontsnappingen." Dat zou ook binnenkort het geval kunnen zijn, denkt Ludo. "Als er in het begin een tamelijk grote groep wegrijdt ? met sterke renners, maar nog niet echt de uitgesproken kopmannen - dan bestaat de kans dat een uitgedund groepje voorop blijft. Achtervolgers zouden in dat geval net tekort kunnen komen."

HET BK IN GENT

Datum: Zondag 30 juni 2019 Startplaats: Gent, Emile Braunplein. Start dames om 10u15; start heren om 12u00.
Aankomst: Gent, Zuiderlaan (Watersportbaan) Afstand: dames 120 kilometer; heren 224 kilometer.
Parcours: van Gent via de Vlaamse Ardennen (drie lusjes met Lange Munte, Paddestraat en Lippenhovestraat) naar Drongen. Daar zeven plaatselijke rondes van 15,7 kilometer. Lange, rechte aankomststrook langs de Watersportbaan.

De analyse van Ludo Dierckxsens: "Gezien het vlakke parcours zou dit BK kunnen uitdraaien op een massasprint. Maar ik geloof dat niet. Ik heb zelf ooit een BK gereden in het vlakke Maldegem, waar het ook een massasprint zou worden. Niet dus. De wedstrijd is immers te lang om het peloton volledig samen te houden. Er zijn te veel jongens die, een week voor de Tour, in superconditie zitten. Die willen zich niet wegsteken. Op een BK komen de grote namen altijd bovendrijven. Ik vermoed dat Greg Van Avermaet zich zeker zal willen tonen. Zijn voorjaar was niet echt geslaagd te noemen, dus ik denk dat hij zijn stempel zal willen drukken door zijn eerste Belgische kampioenentrui te behalen. Ook Oliver Naesen kan naar zo'n kampioenschap toeleven. Tiesj Benoot is de jongen van de streek. Die gasten stijgen soms boven zichzelf uit. Er zijn ook enkele jongeren die hun neus aan het venster steken. Die hebben geen jaren aanpassing meer nodig en kunnen meteen meestrijden voor de hoofdprijs. Het is geen parcours voor klimmers, maar aanvallers kunnen wel beloond worden. Ik zou deze wedstrijd zeker aangestipt hebben!"

De gouden raad van Ludo Dierckxsens: "Voor een 'flandrientype' die zijn voorjaar gemist heeft, is dit een mooie herkansing. Maar ik zou nu niet vanaf de eerste kilometer aanvallen. Je moet wachten tot het moment waarop er voor het eerst gekoerst is. Dat zal het geval zijn bij de laatste passage over de kasseien in Zottegem. De wedstrijd zal er opengebroken worden, en dan zijn er veel scenario's mogelijk.

Dát is dan ook het moment om een extra cartouche aan te spreken. Zorg ervoor dat je mee bent, zeker als je geen team hebt om op terug te vallen."

BK YELLOW RIDE

Zin om enkele uren voor de start van het Belgisch kampioenschap een wereldrecord te vestigen? Neem dan deel aan de BK Yellow Ride, een aanval op het Guinness World Record voor meeste officiële gele truien op één locatie! Vanaf 7u30 kunnen alle deelnemers hun gele wielertrui in ontvangst nemen en krijgen ze de mogelijkheid om de lus rond de Watersportbaan te rijden als opwarming. Om 8u45 wordt er afgesproken onder de aankomstportiek aan de Watersportbaan en start het gele peloton voor een gezamenlijk rondje op het verkeersvrije parcours van 15 kilometer. Om 10u verzamelt iedereen in de Lotto-fanzone, waar een deurwaarder van Guinness World Records zal overgaan tot de officiële telling. Alle deelnemers ontvangen bij inschrijving een authentieke gele wielertrui. Ze krijgen hun bijdrage van 10 euro ter plaatse terug in de vorm van consumptiebonnen (drank of eten). Ideaal om achteraf te recupereren en mee te supporteren voor de dames en heren profrenners!

Inschrijven kan via www.bkgent2019.be. Tot dan!

EXPO ROND WALTER GODEFROOT

Het Belgisch kampioenschap eindigt met zeven rondes door Drongen: een hulde aan tweevoudig Belgisch kampioen Walter Godefroot. In de aanloop naar het BK - van woensdag 26 tot en met zaterdag 29 juni - vindt in café Pallieter (Vierhekkensstraat 19 in Drongen) ook een tentoonstelling plaats rond de carrière van Godefroot. Tot slot geeft komiek Karel De Clercq op zaterdag 29 juni om 20 uur een Ludieke kijk op de koers in het parochiaal centrum (Oude Abdijstraat 3 in Drongen). Allen daarheen!

Dit artikel verscheen in het juninummer van cycling.be magazine. Lees het volledige artikel, waarin Dierckxsens terugblikt op zijn BK-triomf van 1999 HIER via Blendle. Abonneer je HIER op cycling.be magazine en krijg een handig fietscadeau er bovenop!