Thomas De Gendt en Tim Wellens trekken er na het seizoen opnieuw op uit. Na hun avontuur van vorig jaar, waarbij ze per fiets van Italië naar België terugkeerden, kiezen ze dit jaar voor Spaans Lapland, waar ze een loodzwaar gravelavontuur van 700 kilometer aangaan.

Thomas De Gendt noemt op Twitter alvast twee goede redenen om zich nog eens aan zoiets te wagen: avontuur en vriendschap. In de Montañas Vacías - de 'lege bergen' - zullen ze een bikepackingroute van 700 kilometer met maar liefst 12.841 hoogtemeters afleggen, waarvan 80 % offroad is. Het hoogste punt ligt op 2.021 meter. Vorig jaar waren de bergen de voornaamste hindernissen, dit jaar komt daar nog het Spaanse grind bij. Het moeilijkste op deze route is volgens de brochure de desolaatheid en de hoogtemeters. Er wonen bijna geen mensen, dus moet je jouw bevoorradingen goed plannen, en uiteraard moet je ook niet op het openbaar vervoer rekenen als laatste redmiddel. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de route in te korten als je echt in de problemen komt.

Op de bikepacking.com-website wordt de route als volgt omschreven: "Stel je hoge plateaus, afgelegen berghutten, een overvloed aan wilde dieren, en kilometer na kilometer aan rustige boswegen voor ... Welkom in Spaans Lapland, zoals deze regio wordt genoemd, een streek in Zuid-Oost-Spanje met een bevolkingsdichtheid die niet ver af zit van die van de Finse naamgenoot. De 700 km lange Montañas Vacías-route biedt een prachtige introductie tot dit weinig toeristisch gebied dat de Montes Universales verbindt met de Sierra de Javalambre en Sierra de Gúdar via een dicht netwerk van iets bredere paden en rustige, verharde wegen."

Hun #TheFinalBreakaway-tocht van vorig jaar was een goede 1000 kilometer lang, maar het ziet er dus niet naar uit de kortere afstand deze keer veel gemakkelijk zal worden. We zullen het in elk geval volgen via Twitter!