Donderdag 13 juni zijn 1500 Belgen neergestreken in Bormio (Italië) voor Climbing for Life, het jaarlijkse goede doel fietsevenement dat in het teken staat van diabetes. Mensen met (verhoogd risico op) diabetes, maar ook andere fietsliefhebbers, beklimmen daar de ontzagwekkende Alpencols.

In samenwerking met de Diabetes Liga en Association Belge des Diabetes (ABD) wordt met Climbing for Life Passo dello Stelvio diabetes onder de aandacht gebracht. Het evenement toont aan dat bewegen een essentiële pijler is in zowel de behandeling als de preventie van diabetes.

12 ambassadeurs

Er neemt dan ook een team van 12 mensen met (verhoogd risico op) diabetes deel aan deze editie van Climbing for Life. Zij werden in de aanloop naar het evenement 6 maanden lang begeleid door een medisch team van de Diabetes Liga, Association Belge des Diabètes (ABD) en Energy Lab. Zij vertegenwoordigen de Diabetes Liga en ABD, verzamelen fondsen ten voordele van diabetes en willen anderen inspireren met hun verhaal.

Herman Briké (49j, type 2 diabetes) is een van de ambassadeurs en wil met zijn deelname laten zien dat "het leven niet stopt bij diabetes." Door zijn inschrijving voor Climbing for Life als ambassadeur heeft hij al veel geleerd: "Dat ik mijn diabetes beheers en niet dat diabetes mijn leven beheerst. Dat je zelfs nog meer kunt als je de juiste planning volgt. En dat sporten een noodzaak is. Na 5 maanden trainen en het gestructureerd inbouwen van sport en bewegen in mijn leven ben ik al heel wat kilo's kwijt. Ik ben zelfs kunnen verminderen van 4 naar 1 insuline-injectie per dag. Het effect is fenomenaal."

Michel (56j, type 1 diabetes) staat ook verstelt van de positieve effecten: "Door deze ervaring heb ik ingezien dat sporten, en vooral fietsen, een echt plezier is, én dat het bovendien goed is voor mijn gezondheid."

Johan Museeuw en Etienne De Wilde

De ambassadeurs worden de komende 3 dagen vergezeld door hun familie, vrienden en 1500 landgenoten. Ook ex-wereldkampioenen Johan Museeuw en Etienne De Wilde zullen deelnemen en het team ondersteunen tijdens hun fietsuitdaging. Zij begeleiden de groep al voor de tweede keer. "Ik heb bewondering en ontzag voor de mensen die dagelijks een gevecht aangaan en doen alsof het niets is. Ze zijn zo positief en gaan door waar de meesten denken dat het al volledig gedaan is. Tijdens Climbing for Life smeed je banden voor de rest van je leven. Ik ben daar om samen met de deelnemers naar boven te rijden. Ik ben diegene waarop ze mogen roepen of diegene die hen naar boven zal duwen. Met de juiste woorden", vertelt Johan Museeuw.

Programma

Climbing for Life is een meerdaags evenement en een unieke fietsvakantie voor vele landgenoten. Op vrijdag staat 'Passi Di Bormio' op het programma, waarbij de deelnemers de keuze hebben om klinkende namen zoals de Passo Gavia (al is het nog even afwachten of de autoriteiten de pas vrijgeven), Bormio 2000 of Lago Di Cancano te bedwingen. Op zaterdag hebben deelnemers de keuze tussen het beklimmen van de Passo Dello Stelvio, of de liefhebbers van het stevigere werk kiezen voor 'Granfondo Il Pirata': 129 km met beklimmingen van de Mortirolo, Gavia en een mythische finish op de Stelvio!