De Veluwe mag dan wel een belangrijk toeristisch gebied zijn voor Nederlanders, veel Belgische fietsers weten niet wat voor lekkers ze er kunnen vinden. Wij trokken drie dagen naar de uitgestrekte regio en proefden van alle mogelijkheden op het vlak van race, gravel en mountainbike.

De meest beruchte fietsklim in de Veluwe is zonder twijfel de Posbank. Je klimt er dwars door bossen en heidevelden, krijgt er constant weidse vergezichten voorgeschoteld en kan er eindeloos lusjes maken om de hoogtemeters op te stapelen. De Veluwezoom ligt in het zuiden van de Veluwe en de glooiende bossen en heidegronden beslaan 5.000 hectare. Fiets je het gebied binnen, dan valt - ondanks de wandelaars en fietsers - meteen op dat er een ongekende rust heerst. Racefietsers komen er graag trainen en je vindt er dan ook tal van routes, vaak met heel wat lusjes om zo veel mogelijk te kunnen klimmen. Wij snuiven de sfeer op via een kort ritje van 25 kilometer met vijf hellingen. Het zijn allemaal lopers en het asfalt is perfect, zodat je hier vlot naar boven rijdt.

De Posbank is een echte Nederlandse wielerklim, en dat merk je wanneer je de top bereikt: de streep waar de Giro-etappe in 2016 aankwam, ligt er nog altijd - een uitnodiging om nog een ultieme sprint te plaatsen om je fietskameraden te kloppen. Het uitzicht vanaf het viewpoint op de top is er echt eentje om bij weg te dromen, maar wij dalen af tot in De Steeg, waar we nietsvermoedend naar een kleine zijweg worden geleid. Dat blijkt de oprijlaan van Landgoed Rhederoord te zijn, een kasteel annex eventlocatie met een exclusief restaurant. Daar mogen we op het terras proeven van 'Het Geheim', een blond bier dat enkel hier geserveerd wordt. Het water daarvoor wordt geput uit de bron die op het domein ligt. Daar gaan we nadien nog snel even langs om onze bidons bij te vullen en het moet gezegd: we hebben nog nooit water bijgetankt op een meer artistiek verantwoorde plek.

PERFECTE FLOW

Eerder op de dag waren we onze trip begonnen in Ede. Meer bepaald aan De Fietser, een gigantische showroom waar je fietsen van Lapierre, Koga, Van Nicholas, Haibike, Sparta en Batavus kan bezichtigen én testen. In het mooi bewaarde historische fabriekspand ontdek je de nieuwste modellen en kan je ze uitproberen op een indoor testparcours. Wij mochten met een Lapierre-mountainbike meteen de nieuw aangelegde trails in de buurt verkennen. Na een korte inloopstrook vielen onze monden open van verbazing: deze paden zijn zo deskundig aangelegd dat elk bultje optimaal benut wordt. De flow ervan zit uitstekend in elkaar, want je vliegt van de ene naar de andere bocht en meteen over een volgend opwippertje zonder dat je voortdurend hard in de remmen moet knijpen.

Download HIER de gravelrit vanuit Futurumshop Apeldoorn naar Radio Kootwijk.

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.