In het weekend van 15 & 16 juni flitst Oudenaarde de bezoekers en deelnemers van de Retro Ronde van Vlaanderen terug naar de tijd van vroeger, met niet alleen de bekende toertocht maar ook tal van andere activiteiten. Wij hebben 10 tips om jouw retrofiets helemaal op punt te zetten!

De 12e editie van de Retro Ronde van Vlaanderen maakt deel uit van een heus retroweekend met naast fietstochten ook ruimte voor een retrorommelmarkt en een retrodansfeest met Radio Modern.

Stad Oudenaarde en Peloton slaan de handen in elkaar voor een retroweekend in Oudenaarde op zaterdag 15 en zondag 16 juni. In deze samenwerking staat Peloton in voor de sportieve invulling van deze tweedaagse. De stad Oudenaarde verzorgt de randanimatie tijdens dit nostalgische weekend.

RETRO RONDE

Het sportieve luik van de Retro Ronde van Vlaanderen bestaat uit enerzijds de Paterberg & Koppenberg Vintage Ride (groepsrit 25 km met start om 11u) op zaterdag 15 juni en de Retro Ronde van Vlaanderen (40, 80 & 120 km) op zondag 16 juni. Deze trip down memory lane lokt jaarlijks heel wat buitenlandse deelnemers. Vorig jaar kwam meer dan de helft van de deelnemers van buiten België.

Om de beleving van alle deelnemers gedurende het hele weekend te vergroten, zullen deelnemers er ook voor kunnen kiezen om op zaterdag de benen te testen tijdens de Koers op Rollen, terwijl verzamelaars hun hart ophalen op de wielerrommelmarkt. De Abdij van Maagdendale is de charmante locatie voor dit retro wielerfeest op dag één.

RADIO MODERN

Stad Oudenaarde zet mee z'n schouders onder dit retro fietsfeest en organiseert als afsluiter van de eerste dag aan de Abdij van Maagdendale een dansfeest met Radio Modern. Deelnemers en bezoekers kunnen hun beste retro danspasjes bovenhalen op de tonen van live band Rockin'Em en DJ Baby. Wie zich helemaal wil onderdompelen in de retrosfeer kan voor aangepaste make-up terecht bij de beauty boudoir of zoekt de nostalgie op in de photo corner.

De Retro Ronde van Vlaanderen trapt de zondag op gang op de Markt van Oudenaarde met driemaal een groepsstart:
10u00: start 120 km
10u30: start 80 km
11u00: start 40 km

Nadat de deelnemers van de verschillende afstanden (40, 80 & 120 km) op de Markt van start zijn gegaan, kuieren bezoekers op de retro rommelmarkt terwijl kinderen zich uitleven met de volksspelen, op de zweefmolen, etc. Tussen al dat plezier door kunnen bezoekers de deelnemers aanmoedigen bij een passage van de Retro Ronde van Vlaanderen over de Markt in Oudenaarde. Het Retro Weekend wordt op zondag afgesloten met een heerlijke retro en spontane Thé Dansant en muziek door L'Amicale de la Nouvelle Orleans aan de Abdij van Maagdendale.

TIPS VOOR WIE ZELF WIL RESTAUREREN

Wie net een retrofiets heeft gekocht of er eentje heeft staan die moet worden opgekalefaterd, sommen we tien tips op om hem in topconditie aan de start van de Retro Ronde te krijgen:
1. Begin met een goede basis: mik in je zoektocht naar de perfecte retrofiets op een goed frame. Doe wat onderzoek naar de merken (hoe bekender, hoe duurder) en buistypes (Columbus SL, SLX ? of Reynolds 531 zijn altijd goed) en leer oog te hebben voor kwaliteitskenmerken.
2. Heeft je droomframe een triestige afmontage? Ga dan op zoek naar een 'donorfiets' met goede onderdelen. Campagnolo (Nuovo/Super) Record is voor velen het ultieme materiaal. Let wel op de compatibiliteit, want er zijn verschillende bracketstandaarden, zadelpendiameters ?
3. Werk enkel met het correcte gereedschap aan je fiets, want improviseren leidt vaak tot een retourtje containerpark.
4. Heb je de juiste fiets gevonden? Begin dan met alles goed te smeren en op te blinken. Dat kan een doffe fiets al meteen een nieuwe glans geven.
5. Vervang oude banden of tubes. De kans op een valpartij met oud, verstorven rubber is het risico niet waard.
6. Vervang oude remblokken. Lijkt je fiets nauwelijks tot stilstand te komen? Breng een bezoekje aan je fietsenmaker en vraag naar nieuwe remblokken. Je kan later nog altijd op zoek gaan naar zo origineel mogelijke onderdelen.
7. Vervang oude kabels. Schakelt of remt je fiets niet goed? Dan is de kans groot dat de kabels aangetast zijn. Vraag bij je fietsenmaker naar een buitenkabel op lengte en een passende binnenkabel, en alles werkt weer als nieuw.
8. Vervang de verroeste ketting. Een roestig exemplaar kan je nog wel proper krijgen, maar de kans bestaat dat hij ergens te velde breekt. Bij een bekende Franse sportsupermarkt vind je KMC-kettingen voor 3- tot 8-speed voor 10 euro, en die doen uitstekend dienst op onze fietsen.
9. Kijk de volledige fiets na. Probeer niets over het hoofd te zien en zorg ervoor dat elk boutje in orde is. Draait het balhoofd soepel, zit er geen speling op de trapas, zijn de derailleurwieltjes in goede staat ??
10. Lijkt de chroom al zijn glans verloren? Verfrommel een stukje aluminiumfolie, breng er wat cola, azijn of olie op aan en wrijf er maar op los. Let wel op dat je niet op geverfde oppervlakken krast. Doordat aluminium zachter is dan het harde chroom en doordat de zuren van cola of azijn reageren met het aluminium, verdwijnt roest als sneeuw voor de zon en krijg je zelfs ondiepe krassen deels weggewerkt.

RONDE VAN VLAANDEREN SERIES

Retro Ronde van Vlaanderen is onderdeel van de Continental Ronde van Vlaanderen Series, bestaande uit:
- 5/04 Tour of Flanders Business Pelotons
- 6/04 We Ride Flanders
- 15-16/06 Retro Ronde van Vlaanderen
- 8/09 Vlaanderens Mooiste
- 5/10 Ronde van Vlaanderen Offroad 

2020
- 3/04 Tour of Flanders Business Pelotons
- 4/04 We Ride Flanders

Hoe je zo'n retrofiets optimaal kan restaureren, lees je in het juninummer van cycling.be magazine, met tips van niemand minder dan Ludwig Wynants. Lees dat artikel HIER online!