Op woensdag 1 mei stond de Philippe Gilbert Classic, de tweede manche in het Teamleader Champions Tour-seizoen, op het programma. Meer dan 2.600 deelnemers zakten af naar Aywaille. Philippe Gilbert tekende zelf ook present.

Gilbert was aanwezig op het evenement in Aywaille, waar hij zijn fans en andere fietsliefhebbers had uitgenodigd om zijn trainingsroutes te rijden. Om 8u30 stond hij zelf aan de start van de langste van de drie voorgestelde routes (8km, 113km en 152km).

Na een relatief koele start van de dag, profiteerden de deelnemers van de doorkomende zonnestralen om op te warmen. Indien dat nog nodig was natuurlijk. De Philippe Gilbert Classic loodste hen immers over de beroemde hellingen uit de twee grootste Waalse klassiekers, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. La Côte de la Roche aux Faucons, de Muur van Hoei, la Côte de Niaster de legendarische Côte de la Redoute,... kregen ze allemaal voor de kiezen.

De afstanden van 87 km en 112 km omvatten acht beklimmingen, terwijl de deelnemers op de langste afstand niet minder dan 14 beproevingen moesten doorstaan. Bovendien maakte de regen het er niet makkelijker op. Toch kon dat het grote aantal fans en wielerliefhebbers er niet van weerhouden om af te zakken naar Aywaille. Ook profrenners Jasper Stuyven en Loïc Vliegen maakten hun opwachting.

De volgende afspraak in de Teamleader Champions Tour staat op 12 mei geprogrammeerd. Dan speelt het Oost-Vlaamse Wetteren gastheer voor de Greg Van Avermaet Classic.