De Ridley-fiets voor de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts kwam al uitgebreid aan bod, maar hij zal in Mexico nog meer snufjes gebruiken die hem sneller maken. Lotto Soudal gunt ons een inkijk in de technologie achter de helm, schoenen en andere accessoires.

De 'Flying Moustache', zoals de Ridley van Victor Campenaerts heet, is compleet geoptimaliseerd aan het lichaam van de Europees kampioen tijdrijden (zie alle info via de link onderaan), maar om het maximale voordeel uit zijn ideale tijdritpositie te halen, zijn er nog meer hulpmiddelen nodig. Lotto Soudal zette ze allemaal op een rijtje:

1. De HJC Adwatt-helm

"Victor kwam bij het team in 2018 en samen met zijn eerste windtunneltesten op de fiets, onderzochten we meteen de HJC-helm die Victor zou gaan dragen", legt de ploeg uit. "Deze testresultaten samen met een 3D-scan van zijn hoofd leverden uiteindelijk een op maat gemaakte HJC Adwatt op, die perfect past op Victors hoofd."

"Voor mij is het de snelste helm die ik ooit getest heb", zegt de Europees kampioen tijdrijden. Als je naar zijn vorige races keek, kon je zien dat hij zonder vizier reed. Klinkt tegenstrijdig, niet? "Dat is zeer specifiek voor mij. In tegenstelling tot Tiesj Benoot, die sneller is met, verbetert mijn aerodynamica zonder. Bovendien biedt het ook meer afkoeling, want je verliest veel warmte langs je hoofd."

2. Het Vermarc-pak

Buiten het design - Victor zal geen print van Europees kampioen dragen - werd aan het pak dat hij normaal draagt niets veranderd. Korte mouwen genieten zonder twijfel zijn voorkeur. "Het aeroverschil met lange mouwen is zeer beperkt. Opnieuw kies ik voor betere afkoeling in temperaturen rond de 30°C. Samen met Vermarc hebben we veel tijd gestoken in dit pak om de beste resultaten te krijgen", zegt Victor.

3. De Gaerne-schoenen & -sokken

Omdat overschoenen verboden zijn tijdens een Werelduurrecordpoging lanceerden Victor en Gaerne een nieuw project dat kan aanzien worden als de grootste innovatie gewijd aan Victors poging. "De standaard van de schoen is hetzelfde gebleven, maar we introduceerden een vetersluiting onder het rubber, waardoor we de normale knoppen om de sluiting aan te draaien konden verwijderen. Ze zitten heel comfortabel en ik droeg ze al tijdens mijn tijdritzege in de Tirreno. Ik ga ze dus ook op de weg blijven gebruiken", knipoogt hij.

Victor zal ook Gaerne-sokken dragen, die opnieuw zijn aero-prestaties verbeteren.

4. Zonder handschoenen

Victor voelt zich niet comfortabel met handschoenen, dus hij zal met blote handen naar het Werelduurrecord sturen: "Aerodynamisch is het voordeel van handschoenen minimaal. Maar het is ook een keuze voor afkoeling. Op je polsen lopen de aders heel oppervlakkig, waardoor je daar goed warmte kan verliezen."

"Een op maakt gemaakt frame en stuur, een specifieke versnelling en tubes. Een optimale voorbereiding. Een custom helm, pak en schoenen. Volgens ons is Victor klaar om het Werelduurrecord te breken. Go Victor!", klinkt het vol vertrouwen bij Lotto Soudal.

Lees het volledige interview met Victor in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel. Of lees het HIER online via Blendle.