Shimano en cycling.be nodigden tien gelukkigen uit om in het gezelschap van Johan Museeuw door het Centrum Ronde van Vlaanderen te worden geleid, om daarna samen enkele belangrijke punten uit het Ronde-parcours te gaan verkennen op de fiets. Bekijk het filmpje hier!

De dag startte met een korte uiteenzetting van Johan Museeuw over zijn carrière en het belang van de innovaties op vlak van fietsmateriaal die intussen zijn gebeurd. De Leeuw rijdt nog altijd een slordige 15.000 kilometer per jaar en heeft dus wel recht van spreken. Hij roemde vooral het gemak van de elektronische Di2-versnellingen op zijn Specialized Tarmac met Shimano Dura-Ace en stelde dat het eigenlijk geen discussiepunt meer zou mogen zijn of je wel of niet voor schijfremmen zou gaan op je nieuwe fiets: "Disc is gewoon zoveel beter".

Met al heel wat wijsheid op zak mochten de tien winnaars van de wedstrijd uit het maartnummer van cycling.be magazine mee met Lucien, de gids van Centrum Ronde van Vlaanderen. Hij vertelde bevlogen over de geschiedenis van de Ronde, over de oorlogsjaren, het materiaal door de decennia heen, de winnaars, de hellingen en de kasseien. Waar nodig werd hij aangevuld door Museeuw, die kon putten uit zijn 15 deelnames en 3 overwinningen.

Na een stevige spaghetti bolognese moesten we allemaal aan het werk. Er stonden een goeie 50 kilometer door de Vlaamse Ardennen op het programma, met de kasseien van de Haaghoek en Ruitersstraat en klimmetjes als de Volkegemberg, Molenberg, Leberg en Eikenberg. Wie even moest afhaken, werd vakkundig terug naar de groep gebracht door Johan en iedereen kreeg onderweg nog tal van tips over het parcours en het rijden over de kasseien en hellingen.

Dat gaf voldoende stof voor een nabespreking, maar die moest nog even wachten tot we Mathieu van der Poel zagen winnen op het tv-scherm in het Peloton Café van het Centrum Ronde van Vlaanderen.