Mooimakers en Landelijke Gilden lanceren samen met Johan Museeuw de Groene Trui om wielerfans aan te sporen het platteland proper te houden. En jij kan één van de vijf door De Leeuw gesigneerde exemplaren winnen!

Op 29 maart gaf Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstorten, samen met Landelijke Gilden het startschot van hun nieuwe plattelandscampagne. Ons platteland krijgt, net als de rest van Vlaanderen, vaak af te rekenen met zwerfvuil. Mooimakers en Landelijke Gilden willen dit veranderen met een campagne waar Johan Museeuw het gezicht van is.

In samenwerking met een aantal partners voerde Mooimakers tijdens de zomer van 2018 een onderzoek uit naar de impact van wielerwedstrijden op zwerfvuil. Daaruit bleek dat wedstrijdgebieden gemiddeld 72 % meer afval te verwerken krijgen. Na de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijden worden al heel wat acties ondernomen om te voorkomen dat wielrenners of bezoekers afval op de grond gooien, maar zelfs dan blijft 39% van het afval achter. "Een wielerwedstrijd die start, langskomt of aankomt brengt een stad of gemeente positief in beeld en zorgt ook voor een ongelooflijke dynamiek. Daartegenover staat wel dat de netheidsploegen nadien moeten opruimen. Een wedstrijd is dus niet vrijblijvend," zegt Mieck Vos, algemeen directeur van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Het zijn zowel bezoekers als wielrenners zelf die verantwoordelijk zijn voor zwerfvuil. Zo bestaat 50 % van alle afval uit sigarettenpeuken, maar daarnaast duiken ook andere zaken op, zoals voedingsverpakkingen en drankflessen. Omdat wielerwedstrijden elk jaar duizenden bezoekers naar het platteland lokken, kiezen Landelijke Gilden en Mooimakers het Vlaamse wielervoorjaar als eerste actie.

"Een propere sport kan veel betekenen, maar zowel voor ons als voor de buurtbewoners van wielerwedstrijden mag er gerust wat meer aandacht gaan naar het zwerfafval dat zo'n wedstrijd met zich meebrengt," zegt Els Gommeren van Mooimakers. "Het Vlaams wielervoorjaar is leuk voor jong en oud, maar het milieu, de omgeving - en de buurtbewoners - mogen er niet onder lijden."

"Wielrennen is een echte Vlaamse sport. Ons platteland is steevast de achtergrond voor deze vaak titanische duels. Als we deze koersen willen beschermen, betekent dat ook het beschermen van ons leefmilieu: tegen zwerfvuil en afval in het algemeen. Daarom willen we nu, aan het begin van het wielerseizoen en de Voorjaarsklassiekers, er nog eens op wijzen dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan een propere omgeving. Zo kunnen we met z'n allen genieten van een mooie sport, in een mooie en propere omgeving," zegt Koen Van den Heuvel, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en landbouw.

"Ook bij Landelijke Gilden gaan we voor een #plezantplatteland en een #properplatteland, want zwerfvuil vindt niemand prettig. Wie het platteland lief heeft, zorgt er ook voor dat het proper blijft," zegt Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden.

En ook van cycling.be voegen we er graag nog aan toe dat je noch op de fiets, noch kijkend naar de koers je afval gewoon op de grond gooit. Lege verpakkingen gewoon terug meenemen is de enige juiste reflex. Dat zorgt ervoor dat het ook de volgende keer nog even mooi is als je er passeert.

ZO WIN JE DE GESIGNEERDE TRUI

Wil jij een van de vijf door Johan Museeuw gesigneerde groene truien - zoals te zien in het filmpje bovenaan dit artikel - winnen? Like dan het Facebookbericht over deze actie op onze Facebookpagina (zie link hieronder) en beantwoord via een privébericht de volgende vraag (meedoen kan tot zondagavond 7 april 23u59):

Wat is naam van de laatste (!) beklimming die Johan Museeuw omhoog wandelt in het filmpje dat je bovenaan dit artikel kan bekijken?