De meest noordelijke regio van Italië is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de Laars. Het is er niet alleen prachtig op de racefiets, maar ook met de mountainbike. De Alpe di Siusi, bijvoorbeeld, belooft uitdagingen à volonté voor bikers van elk niveau én in zowat elk seizoen.

Zuid-Tirol ligt in het uiterste noorden van Italië en ligt helemaal in het midden van de Dolomieten, de bergketen die het tot UNESCO-werelderfgoed heeft geschopt. In het westen zijn Zwitserland en de top van de Stelvio de grenspunten, het noorden en oosten schurken tegen de Oostenrijkse bergen aan en hoofdstad Bolzano ligt in het zuiden van de provincie. Zo'n twee derde van de meer dan 500.000 inwoners is Duitstalig. De rest spreekt Italiaans of Ladinisch, een taal die verwant is aan het Reto-Romaans. Maar nog belangrijker: de bewoners zijn erg gastvrij. En je zou het niet meteen verwachten, zo tussen de bergen, maar met driehonderd zonnige dagen per jaar is het weer meestal geen spelbreker terwijl je de natuurpracht bewondert. Zuid-Tirol zou zelfs over het zonnigste fietsseizoen van de hele Alpenregio beschikken.

CULINAIRE HEMEL GENAAMD ITALIË

Null

Zoals wel vaker in Italië heeft Zuid-Tirol het onmiskenbare voordeel dat je er kan smullen van karakteristieke schotels, lekkernijen en wijnen. De landelijke smaken, typisch voor bergregio's, worden er gemengd met mediterrane charme. Welk gerecht je ook kiest - een leuk aperitief, een pittige antipasto, huisgemaakte pasta of een niet te missen Caffè Macchiato als afsluiter - de culinaire invloed van het zuiden is onmiskenbaar aanwezig in het plaatselijke eten en drinken. Het is trouwens de provincie met de hoogste concentratie aan sterrenrestaurants. Liefst twintig zaken kunnen met één of meer Michelin-sterren pronken. Hou je het liever wat gewoner, dan is een lunch in een van de vele berghutten altijd een goede keuze. Ook daar is de kwaliteit telkens uitstekend, met veelvuldig gebruik van verse plaatselijke ingrediënten zoals spek, melk, eieren, groenten en kruiden.

Wees gerust, je hebt ruim voldoende mogelijkheden om al die smakelijke calorieën opnieuw te verbranden. Met liefst 4.600 kilometer aan fietswegen, -paden en trails kan elke fietser zijn hartje ophalen. Zo biedt de MTB-versie van de Sellaronda 58 kilometer aan bochtige wegen, trails en adembenemende uitzichten. Ben je eerder van het dorstige type, dan is de Zuid-Tirol Wijnroute een prachtervaring die je langs typische dorpjes en heel wat wijngaarden leidt.

WEIDSE BERGWEIDE

Null

Een van die mooie gebieden in Zuid-Tirol is de Seiser Alm (Alpe di Siusi in het Italiaans), de onbetwiste koningin van de Europese bergplateaus. Deze bergweide strekt zich uit over meer dan 56 vierkante kilometer, heeft zijn laagste punt op 1.850 meter en topt af op 2.350 meter. Mountainbikers van elk niveau kunnen zich er volop uitleven. Zowel beginners als experts kunnen hun techniek aanscherpen op een fraai trainingsparcours, waar ze alle mogelijke tips & tricks kunnen leren van ervaren bikers.

Op je eentje of in groep kan je zowel kiezen voor een haalbare rit met zo'n 200 hoogtemeters als voor een zwaardere tocht met technisch uitdagende beklimmingen en afdalingen waarvan je nekharen overeind gaan staan - goed voor 2.500 hoogtemeters. Dit fietsgebied bezit op zijn eentje al 600 kilometer aan fietsroutes, dus je hebt keuze genoeg. Altijd een goed idee: een lokale gids onder de arm nemen, zodat je het maximale uit je fietstijd kan halen. Hij zal je sowieso kunnen trakteren op tal van prachtige uitzichten, die rechtstreeks op een postkaart kunnen worden afgedrukt.

Beginners of bikers die het wat rustiger aan willen doen, blijven binnen het eigenlijke gebied van de Seiser Alm, waar het landschap zacht golvend is. Het decor is ronduit idyllisch te noemen, met beekjes, bosjes, meren en watervallen, volledig omringd door het majestueuze Dolomietengebergte, met de puntige Sassolungo, afgeplatte Sassopiatto en brede Sciliar.

TRAILS ZONDER FAILS

Null

Onze eerste route is een perfecte kennismaking met het mountainbiken in deze regio en met de natuurpracht die je er gratis en voor niets bij krijgt. Vanaf het startpunt van de Hofer Alpl Hut Tour in Völs loopt de tocht door Sant'Antonio/St. Anton naar San Costantino/St. Konstantin langs de hoofdweg. Daar steek je de weg over en volgen de eerste klimmeters naar de eerste bestemming, de Tuffalm, een berghut aan de voet van de Sciliar. Onderweg, langs de idyllische Völser- en Huber-vijvers, hou je die berg constant in zicht. Na ongeveer 400 hoogtemeters en 7,5 kilometer wordt het bos wat meer open en komt de Tuffalm in beeld. Tijdens de laatste zware beklimming steek je een stroom, de Völser, over en na ongeveer 800 meter bereik je de kabelbaan van het Schlernhaus, ofte Rifugio Bolzano, meteen het hoogste punt van de route. Wacht nog even met rusten, want de Hofer Alpl-berghut, waaraan deze route zijn naam ontleent, ligt maar een paar bochten lager. Hier kan je de innerlijke mens versterken, om daarna de bosweg naar beneden te volgen naar de Hieblerhof en Moarmühle. Vanaf hier kan je ook een asfaltweg nemen die je langs verschillende Völserboerderijen terug naar het beginpunt leidt.

De Laurinhütte-route is nog een pak uitdagender. In de schaduw van de typerende kerktoren van Castelrotto vertrek je voor een goede 30 kilometer met meer dan 1.200 hoogtemeters. De weg naar Tiosels kan je gebruiken om op te warmen. Tot de Passo Pinei blijf je op asfalt, maar daarna kan je al genieten van een eerste afdaling. In plaats van de tunnel naar Bulla neem je het prachtige oude grindwegje. Vervolgens begint het steiler op te lopen naar de top van de Monte Piz, recht de Seiser Alm in. Op de steentjes richting het Alpenhotel Panorama kan je alweer genieten van het zicht op de vele toppen die je omringen. Op de top heb je al 17 kilometer en 1.100 hoogtemeters op zak en is het zwaarste werk achter de rug. Hier kan je kiezen tussen het Alpenhotel Panorama met zijn 360 gradenzicht, de authentieke Laurin-berghut of de Spitzbühl-hut, die als een arendsnest over de vallei uitkijkt - drie opties om even uit te rusten en je reserves aan te vullen.

Daarna neem je de gewone weg naar Seis/Siusi en zo terug tot in Castelrotto/Kastelruth. Mag het allemaal nog wat straffer? Haal dan bij aankomst zeker de nieuwe fietskaart (zie onderaan) of informeer je bij een lokale mountainbiker of gids, want de mogelijkheden zijn hier eindeloos.

ELK NIVEAU ÉN ELK SEIZOEN

Null

Doordat je in deze streek op twee hoogteniveaus kan fietsen - op de Seiser Alm of zo'n 1.000 meter lager in de valleidorpen - kan je niet alleen de moeilijkheidsgraad van je ritten aanpassen aan jouw niveau, maar kan je ook het grootste deel van het jaar blijven fietsen. Zelfs gedurende de winter kan je vaak - afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die is gevallen - blijven fietsen in de buurt van de lager gelegen dorpen. Zo kan je wat extra variatie in jouw wintervakantie met familie of vrienden steken. De verbinding met Val Gardena opent nog meer mogelijkheden voor meerdaagse trips of langere tochten.

PRAKTISCH

Alpe di Siusi (Duits: Seiser Alm) ligt in het hart van de Dolomieten, in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol, zo'n 27 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Bolzano. Met de wagen is het ongeveer 930 kilometer rijden (vanuit Brussel). Innsbruck ten noorden en Venetië en Verona ten zuiden van Zuid-Tirol zijn de dichtstbijzijnde luchthavens.

Verblijf
Fietsvriendelijke hotels in de regio bieden speciale diensten aan voor mountainbikers, zoals een poetsruimte, een afsluitbare fietsgarage, was- en droogfaciliteiten, bagagetransport (handig tijdens meerdaagse tochten) en een ophaaldienst (zeer welkom als je ergens gestrand bent bij slecht weer). Ze beschikken bovendien over speciale menu's en een gezond ontbijt.

Diensten
De sport- en fietswinkels in de regio beschikken over het nieuwste materiaal en bieden een breed gamma aan huurfietsen, gaande van racefietsen en mountainbikes tot kinderfietsen en e-(mountain)bikes. De bergliften in de vakantieregio Alpe di Siusi laten fietstransport (soms zelfs gratis) toe. Zo kan je sneller op een grotere hoogte raken, zodat je optimaal kan genieten van de afdalingen.

Fietskaart
Er komt een nieuwe fietskaart voor het seizoen 2019, met routes die variëren van gemakkelijk tot zwaar.

Smakelijke events
In deze streek kan je niet alleen lekker eten in zowel exclusieve sterrenrestaurants als authentieke berghutten, maar vinden er ook tal van culinaire evenementen plaats. Kijk uit naar de Berglertafel, Krausen Banquet, Tabbla Toò en Bergler Harass.

Wellness in het hooi
In deze streek gebeurt het relaxen in een traditioneel bad van hooi - oorspronkelijk een boerentraditie, waarbij de landbouwers die in de hooizolders sliepen tijdens het hooiseizoen merkten dat hun vermoeidheid na het harde werk verdween als sneeuw voor de zon na een nachtje in het hooi. Tegenwoordig worden er aan zo'n relaxerend hooibad ook helende kruiden als tijm, arnica, vijftigerkruid en gentiaan toegevoegd.

Dit artikel verscheen in het maartnummer van cycling.be magazine.