We zaten maandag weer met open mond te kijken naar de prestatie van Thomas De Gendt in de Ronde van Catalonië. De ontsnappingskoning van Lotto Soudal won na een indrukwekkende solo. Dat verdient een kijkje in zijn wattage- en Stravagegevens.

Thomas De Gendt is er de man niet naar om geheimzinnig te doen rond zijn vermogensdata, dus postte hij - zoals gewoonlijk - zijn rit op Strava zonder ook maar iets weg te laten. Volgens zijn SRM-meter legde hij de 165,7 km van de eerste etappe in de Ronde van Catalonië af in 4u18'46" en aan een gemiddelde snelheid van 38,4 km/u. Dan moet je rekenen dat er op die relatief korte afstand maar liefst 3054 hoogtemeters te overwinnen waren... Zijn gewogen gemiddelde vermogen over de hele rit is een ongelofelijk straffe 352 watt. Volgens Strava betekent dat een energieverbruik van een goeie 5000 kJ. Dan mag je al eens een groot bord pasta en een dessert eten!

In zijn zegetocht nam hij niet alleen zeven Strava-KOM's mee, maar reed hij ook zijn groepje vluchters aan flarden en bleef hij daarna vlotjes meer dan 40 kilometer lang een jagend peloton voor. Om zoiets te doen, moet je Thomas De Gendt heten.

De Finse Twitteraccount Ammattipyöräily, die het vaak over wattages en prestaties heeft, analyseerde de cijfers en vatte ze samen. Op het moment dat de vlucht werd gevormd, moest De Gendt 21'27" aan 414 W rijden, op de klim van Santa Fe was dat 56'24" aan 351 W en op de volgende lange klim schudde hij zijn medevluchters een voor een af met een gemiddelde van 400 W gedurende elf minuten (de hele klim duurde 33'51" aan 397 W). Dan volgde de lange solo van 1u18'38" aan maar liefst 45,1 km/u - toegegeven, er zaten heel wat dalende kilometers tussen. Je zou dan denken dat Thomas moe wordt, maar in het laatste stuk van 18'57" kon hij nog altijd 363 W trappen aan 47 km/u. Geen wonder dat ze hem pas na de streep terug zagen.