Liefhebbers van het gedokker over de kasseien kunnen dit weekend weer hun hart op halen. Met het tweeluik van de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne wordt het Vlaamse voorjaar op gang geschoten. Wij namen alvast het parcours en de hellingen onder de loep.

Na de facelift van vorig jaar, waarbij de finale een kopie werd van die van de Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove, is de voornaamste verandering aan de Omloop Het Nieuwsblad dit jaar dat de aankomst nu in centrum Ninove ligt. Net als de voorbije jaren starten de renners aan 't Kuipke in Gent. Vanaf de befaamde wielerpiste ligt er nog 200 kilometer met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken te wachten op het peloton.

Het duo Haaghoek-Leberg blijft een prominente functie vertolken met maar liefst drie passages, maar de Molenberg verhuist dit jaar naar een nieuwe positie in het parcours. Op amper 40 kilometer van de finish kan daar al een beslissing vallen, net zoals dat indertijd in de Ronde kon gebeuren. Net daarvoor moeten de renners nog tweeëneenhalve kilometer stuiteren over de kasseien van Mater. Tussen de Berendries, de favoriete Vlaamse klim van Greg Van Avermaet, en de Muur van Geraardsbergen wordt de kortste weg via Lierde gekozen, waardoor de Elverenberg in het parcours komt. Het duo Muur-Bosberg moet dan nog zijn werk doen. De finish ligt niet meer in Meerbeke, maar wel op de Onderwijslaan in het centrum van Ninove.

De vrouwen starten tien minuten na de mannen aan 't Kuipke, maar zij krijgen dit jaar twee hellingen en twee kasseistroken extra, goed voor een totaal van tien en vijf. Ook de vrouwen vinden onderweg de kasseien van Mater, de Molenberg, de Berendries en de Elverenberg op hun pad. Via Tenbosse en de Eikenmolen rijden de vrouwen naar exact dezelfde finale als de mannen, met het duo Muur van Geraardsbergen-Bosbeg in de hoofdrol. De finish ligt eveneens in Ninove.

Op zondag is het dan de beurt aan de recreatieve wielrenners. Je kan in de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo kiezen voor 130, 90 en 65 km. Kies je voor de langste afstand, dan start je tocht net als de profs in Gent en kom je aan in Ninove. De andere afstanden vertrekken in Ninove en komen daar ook weer aan. Met vijf kasseistroken moeten ze niet veel onderdoen voor de profs. Enkel de Holleweg en Ruiterstraat zitten niet in het parcours. Ook het aantal hellingen kan al tellen: de profs doen er dertien en de 130 kilometer van de Cyclo heeft er tien. Als het peloton scheurt op de nieuwe helling van de Elverenberg, dan kan jij daar ook de benen testen. Den Ast en de Katteberg zitten niet in de omloop, maar Tenbosse is een waardige vervanger. Alle afstanden rijden dezelfde finale als de profs, dus over de Muur en Bosberg. De 90 kilometer pikt al in aan de Rekelberg, de 65 kilometer aan de Valkenberg.

ETIXX CLASSICS TOUR EN PELOTON

De Omloop Het Nieuwsblad Cyclo is onderdeel van de Etixx Classics Tour, een reeks van tien 'bucket list-events' voor de gepassioneerde fietser uit binnen- en buitenland, waarbij de deelnemers over de parcours van de mooiste en meest gerenommeerde Vlaamse wielerklassiekers fietsen. Met het oog op een optimale beleving gebeurt dit altijd de dag voor of de dag na de wedstrijd van de profs.

De Etixx Classics Tour maakt op zijn beurt deel uit van Peloton. Peloton verzamelt de mooiste en meest spraakmakende Belgische toertochten onder één koepel. Peloton staat voor kwaliteit, fun, uitdaging, veiligheid, gezondheid ... en plaatst de beleving van de deelnemers centraal. Bekijk hieronder alle info van de hellingen (percentages, lengte, hoogtemeters, locatie, Strava-segment) door erop te klikken.

Omloop Het Nieuwsblad (profs)

HELLINGEN

1. Leberg
2. Den Ast
3. Katteberg
4. Leberg
5. Rekelberg
6. Valkenberg
7. Wolvenberg
8. Molenberg
9. Leberg
10. Berendries
11. Elverenberg-Vossenhol
12. Muur/Kapelmuur
13. Bosberg

KASSEISTROKEN
1. Haaghoek
2. Huisepontweg
3. Holleweg
4. Haaghoek
5. Paddestraat
6. Ruiterstraat
7. Kerkgate
8. Jagerij
9. Haaghoek

Omloop Het Nieuwsblad Cyclo

HELLINGEN
1. Wolvenberg
2. Molenberg
3. Rekelberg
4. Leberg (hier pikt 93 km in)
5. Berendries
6. Elverenberg-Vossenhol
7. Valkenberg (hier pikt 66 km in)
8. Tenbosse
9. Muur/Kapelmuur
10. Bosberg
KASSEISTROKEN
Kasseien Huisepontweg
Kasseien Kerkgate
Kasseien Jagerij
Kasseien Paddestraat
Kasseien Haaghoek

KUURNE-BRUSSEL-KUURNE: STARTEN MET NIEUWKOMERS

Daags na de Omloop volgt met Kuurne-Brussel-Kuurne het tweede luik van het Vlaamse openingsweekend. De kans dat een rappe man hier aan het langste eind trekt is groot, ondanks dat deze wedstrijd even veel hellingen heeft als de Omloop Het Nieuwsblad. De wedstrijd is geen WorldTour, maar gezien het daags na de Omloop Het Nieuwsblad valt, maken vele renners wel de dubbel.

Het scenario van Kuurne doet doorgaans een beetje denken aan dat van Milaan-Sanremo: Krijgen de sterke mannen de spurters overboord in de heuvelzone? Ze krijgen er in ieder geval wel 13 hellingen de tijd voor om dat te proberen.

De eerste twee van die hellingen zijn meteen twee nieuwkomers, de Volkegemberg en Eikenmolen, na 33 en 48 kilometer. Maar het is pas 30 km verderop dat de hellingzone met de beklimming van de Onkerzeleberg echt begint.

Nadien volgen in snel tempo La Houppe, de Kanarieberg, Kruisberg, de lange loper Hotond, de Côte du Trieu, de Oude Kwaremont, Kluisberg, de paddenstoel aan de Tiegemberg en de Holstraat. De laatste helling in de rij is wederom Nokereberg, op 50 km van de finish.

Vanaf dan is het over voornamelijk vlakke wegen richting Kuurne, waar nog twee plaatselijke ronden moeten worden afgelegd. Meteen de kans voor spurtersploegen om de troepen terug te reorganiseren en vluchterspogingen vanuit de heuvelzone te neutraliseren.

Kuurne-Brussel-Kuurne (profs)

HELLINGEN

1. Volkegemberg
2. Eikenmolen
3. Onkerzeleberg
4. La Houppe
5. Kanarieberg
6. Kruisberg
7. Hotond
8. Côte du Trieu
9. Oude Kwaremont
10. Kluisberg
11. Tiegemberg
12. Holstraat
13. Nokereberg