Victor Campenaerts (Lotto Soudal) zal op 16 of 17 april een gooi zal doen naar het 'UCI werelduurrecord, timed by Tissot' . Hij zal dit doen in de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes, Mexico. Op grote hoogte hoopt hij de ideale omstandigheden te vinden.

Campenaerts streeft ernaar om beter te doen dan de 54,526 kilometer, afgelegd door de Brit Bradley Wiggins in het Lee Valley VeloPark in Londen op 7 juni 2015. De 27-jarige Vlaamse renner heeft zich ontwikkeld tot een ware tijdritspecialist. Op het afgelopen WK in Innsbruck veroverde hij de bronzen medaille in de individuele tijdrit en mocht hij op het podium met Rohan Dennis (AUS) en Tom Dumoulin (NED). Daarnaast kroonde Campenaerts zich zowel in 2017 als 2018 tot Europees kampioen tijdrijden.

De Lotto Soudal-renner reist drie weken voor zijn aanval op het uurrecord naar Mexico. Om dit evenement mogelijk te maken werkt Lotto Soudal samen met Golazo - specialist in sportmarketing en organisator van honderden sportevenementen in Europa - en kan het team op die manier een beroep doen op hun uitgebreide expertise en financiering om het project in goede banen te leiden.

De Velodromo Bicentenario bevindt zich op 1.800 meter boven zeeniveau en was al enkele keren het toneel voor werelduurrecordpogingen. De meest recente pogingen dateren van vorig jaar toen Martin Toft Madsen (Denemarken) en Dion Beukeboom (Nederland) zich waagden aan het werelduurrecord bij de mannen en de Italiaanse Vittoria Bussi een nieuw werelduurrecord (48,007 km) bij de vrouwen vestigde.

UNIEK ONDERDEEL

"Het werelduurrecord is een uniek onderdeel van de wielersport en het record verbreken zou voor mij een manier zijn om een klein stukje wielergeschiedenis te schrijven. In onze sport wordt gestreden om overwinningen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwemmen of atletiek, is er geen cultuur van wereldrecords, behalve in dit specifieke onderdeel", aldus Campenaerts.

"Ik heb bijzonder veel respect voor de huidige recordhouder Bradley Wiggins, en beschouw mezelf niet als een betere atleet dan de voormalige Tourwinnaar en vijfvoudig olympisch kampioen. Maar door de voorbije jaren progressie te boeken en rekening te houden met elk mogelijk detail, hoop ik kans te maken om het werelduurrecord over te nemen. Voor mezelf zijn het werelduurrecord, de wereldtitel tijdrijden en de olympische titel tijdrijden de drie dromen die ik de komende jaren wil nastreven, te beginnen met het werelduurrecord."

Momenteel traint Campenaerts in Namibië waar hij zich optimaal kan voorbereiden. "Ik ben heel blij dat de poging kan plaatsvinden, dat ik van mijn ploeg Lotto Soudal de kans heb gekregen om dit project aan te pakken en wil Bob Verbeeck van Golazo bedanken om dit mogelijk te maken."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!