De Italiaanse stad Bari pakt uit met een opvallende maatregel: inwoners die de auto aan de kant laten staan en de fiets nemen om zich naar hun werk te verplaatsen, kunnen vanaf deze maand rekenen op een vergoeding van 0,2 euro per kilometer.

Ook andere fietsverplaatsingen dan woonwerkverkeer zijn goed voor een geldbedrag, zij het wel aan 0,04 euro per kilometer. Iedereen die aan het project deelneemt, kan op die manier maximaal 25 euro per maand bijverdienen. Het aantal kilometers wordt bijgehouden via speciale gps-toestellen, die het stadsbestuur intussen uitdeelde aan duizend pendelende burgers.

Bovendien voorziet Bari ook subsidies voor de aankoop van fietsen: 100 euro voor tweedehandsexemplaren, 150 euro voor nieuwe fietsen en 250 euro voor e-bikes. Als dat al geen reden is om je autoverplaatsingen drastisch te reduceren ...

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!