Naast autobestuurders met smartphones en vrachtwagenbestuurders met hun dode hoek is er in Limburg een nieuwe bedreiging opgedoken voor fietsers: everzwijnen. Dinsdagnamiddag raakte een fietser die via Bokrijk terugkeerde van zijn werk gewond na een aanval door een everzwijn.

Dinsdag werd een fietser in Bokrijk (Genk) geconfronteerd met een everzwijn toen hij van zijn werk naar huis reed. Op een bepaald moment stond hij oog in oog met een everzwijn. Hij probeerde nog om te keren, maar kon een aanval van het dier niet meer vermijden. De man raakte ernstig gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hij had onder meer snijwonden opgelopen.

Dit voorval is eerder uitzonderlijk, omdat everzwijnen normaal schuwe dieren zijn, die contact met mensen proberen te vermijden. Normaal vluchten de dieren weg als ze ons opmerken. De kans is groot dat er op een of andere manier een aanleiding moet zijn geweest, misschien door een eerder voorval (verwonding, confrontatie met hond, ...) met dat everzwijn. Raak je zelf in een dergelijke situatie met een everzwijn, dan loop je best niet weg, want de dieren zijn sneller dan wij. Blijf rustig en probeer je te verstoppen (everzwijnen zien niet goed) of ergens op te klimmen. Althans, dat zijn de tips van Joeri Cortens van Natuurpunt.

Woensdag reed een auto nog een jong everzwijn aan op de E314 richting Lummen. Volgens de Limburgse wegpolitie zijn incidenten tussen auto's en everzwijnen in die zone schering en inslag. De snelweg doorkruist er immers een natuurgebied. Intussen werden al enkele dieren afgemaakt om de populatie onder controle te krijgen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!