Wielerminnende recreanten kijken reikhalzend uit naar het klassieke voorjaar, waarin weer heel wat aantrekkelijke toertochten op het programma staan. Wij helpen je alvast op weg via deze selectie van vier bijzondere cyclo?s uit de nieuwe Peloton-kalender.

OMLOOP HET NIEUWSBLAD CYCLO
PITTIGE EERSTE AFSPRAAK VOOR FLANDRIENS

Niet alleen voor profs, maar ook voor recreanten is de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo de traditionele opener van het Vlaamse wielerseizoen. En wat voor één! De dappere deelnemers krijgen onder meer de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld. Voor velen is deze openingsklassieker dan ook de eerste zware uitdaging na een winter waarin de fiets lange tijd aan de kant stond of er noodgedwongen op de rollen getraind werd. Wie voor de langste afstand opteert (130 kilometer), vertrekt net als de profs aan 't Kuipke in Gent. De finish ligt niet langer in Meerbeke, maar wel in het centrum van Ninove. Onderweg wordt de prille conditie al flink getest. Enerzijds staan er vijf pittige kasseistroken op het menu (waaronder de Jagerij en de Haaghoek), anderzijds moeten de deelnemers - net zoals de profs een dag eerder - tien hellingen overwinnen, waaronder eminenties als de Molenberg, de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Wie liever minder hoogtemeters en kasseien trotseert, maar de finale van de Omloop Het Nieuwsblad toch ten volle wil beleven, kan opteren voor de lus van 65 kilometer (drie hellingen) of 90 kilometer (zeven hellingen plus de Haaghoek) - beide met start in Ninove.
"De Omloop Het Nieuwsblad Cyclo is de eerste in de reeks bucket list events van de Etixx Classics Tour en is dus meteen een prachtig doel om naar toe te werken", zegt Carl Vansteenkiste van Peloton. "Iedereen krijgt een tocht op zijn of haar maat voorgeschoteld, al worden alle deelnemers hoe dan ook getrakteerd op de mythische passage over de Muur en de Bosberg. Wie dit alles toch wat te veel van het goede vindt in het begin van het nieuwe (wieler)jaar, kan een weekje later debuteren in de Ename Classic, de opener van de Proximus Cycling Challenge. Gezien het parcours - aangename wegen, weinig kasseien, licht lopende hellingen - is dat qua seizoensstart een meer dan waardig alternatief!"

Datum: zondag 3 maart
Startlocatie: Floraliënhal, Citadelpark Gent (130 kilometer) of Centrumlaan 160 in Ninove (65 en 90 kilometer)
Aankomstlocatie: Centrumlaan 160 in Ninove
Afstanden: 130, 90 of 65 kilometer
Highlights: uitdagende kasseistroken, mythische passage over Muur en Bosberg
Info en inschrijvingen: www.omloophetnieuwsbladcyclo.be

DWARS DOOR VLAANDEREN CYCLO
RASKLASSIEKER MET FRAAIE NIEUWKOMER

Weinig wedstrijden die de voorbije jaren zo in aanzien gestegen zijn als Dwars door Vlaanderen. De wedstrijd met finish in Waregem is intussen opgewaardeerd tot een volwaardige topkoers en is haar plaats op de Vlaamse voorjaarskalender - woensdag voor de enige echte Ronde van Vlaanderen - dubbel en dik waard. Ook de cyclo is er eentje om naar uit te kijken, onder meer omdat het parcours een kleine facelift onderging. Met de Berg Ten Houte krijgen de deelnemers een prachtige nieuwe beklimming voorgeschoteld, die afgelopen jaar nog werd heraangelegd in kasseien. Wie weet word je aan de voet aangemoedigd door ex-wereldkampioen mountainbike Filip Meirhaeghe, die op de flank van de helling woont. Doe daar nog de Knokteberg (Côte de Trieu), de Taaienberg en een flinke dosis kasseien bovenop, en je krijgt een rasklassieker met zestien hellingen en zeven kasseistroken over een afstand van 155 kilometer. Is dat een beetje te lang of te zwaar naar je zin, dan kan je opteren voor de kleinere lussen van 119 kilometer of 77 kilometer.
Carl Vansteenkiste: "Net zoals in de profkoers zal de Côte de Trieu een belangrijke scherprechter zijn. Laat je niet in de luren leggen door het relatief vlakke begin, want met een maximaal stijgingspercentage van 13 % is dat een fikse kuitenbijter. Niet alleen de profs, maar ook de recreanten zullen er dus hun beste beentje moeten voorzetten! De Berg Ten Houte is een prachtige nieuwigheid. Door de combinatie van kasseien, een steile passage in de eerste bocht en een uitloper die maar blijft duren, is dit een prima bijkomende hindernis in een fantastisch kader!"

Datum: zaterdag 23 maart
Startlocatie: Toekomststraat 75 in Waregem
Aankomstlocatie: Toekomststraat 75 in Waregem
Afstanden: 155, 119 of 77 kilometer
Highlights: Côte de Trieu als scherprechter, Berg Ten Houte als magnifieke nieuwkomer
Info en inschrijvingen: www.dwarsdoorvlaanderencyclo.be

E3 CYCLO / JOHAN MUSEEUW CLASSIC
OP PAD IN HET VLAANDEREN VAN DE LEEUW

Op zondag 31 maart blazen doorwinterde Flandriens verzamelen voor de E3 Cyclo, oftewel de enige echte Johan Museeuw Classic. Deze prachtige toertocht is de eerste beproeving van de Champions Tour, een verzameling cyclo's die gelinkt zijn aan ex-wereld- of olympische kampioenen. Denk aan Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert of Sven Nys, maar zeker ook aan Johan Museeuw, die in 1996 op een weergaloze manier de regenboogtrui veroverde in het Zwitserse Lugano. De Leeuw van Vlaanderen vindt in en rond Harelbeke een parcours op zijn maat. 'Vindt', inderdaad, want Museeuw is nog steeds erg actief en zal zeker niet ontbreken op zijn eigen klassieker. Ook aan spraakmakende hellingen (Oude Kwaremont, Paterberg, Taaienberg, Tiegemberg ...) zal er geen gebrek zijn. De langste afstand bedraagt 148 kilometer, de kortere afstanden 119 kilometer en 78 kilometer.
"Wie zichzelf wil testen op de meest legendarische hellingen van de Vlaamse Ardennen, kan simpelweg niet ontbreken op de Johan Museeuw Classic", benadrukt Carl Vansteenkiste. "Of het nu is om de benen nog een laatste prikkel te geven met het oog op de Ronde van Vlaanderen Cyclo van de week nadien of in iets rustigere omstandigheden kennis te maken met al het moois dat de streek rond Harelbeke, Ronse en Oudenaarde te bieden heeft: deze cyclo is een must voor iedere Flandrien. Het aantal hoogtemeters en kasseien spreekt voor zich, en uiteraard zal ook dé helling van de E3 BinckBank Classic - de Karnemelkbeekstraat - de revue passeren. Vuurwerk verzekerd, want net zoals in de wedstrijd van de profs volgen de beklimmingen elkaar in sneltempo op!"

Datum: zondag 31 maart
Startlocatie: Stasegemsesteenweg 40 in Harelbeke (VTI)
Aankomstlocatie: Stasegemsesteenweg 23 in Harelbeke (Forestierstadion)
Afstanden: 148, 119 of 78 kilometer
Highlights: legendarische hellingen uit de huidige Ronde van Vlaanderen, fietsen met de Leeuw
Info en inschrijvingen: www.championstour.be

PETER VAN PETEGEM CLASSIC
WIELERTOERISME MET EEN GROTE T

Een andere legende met een prachtige toertocht op zijn naam - uit hetzelfde tijdvak als Johan Museeuw - is Peter Van Petegem. De 'Zwarte van Brakel' geniet in zijn thuisgemeente nog steeds een legendarische status, en deze wordt kracht bijgezet via de organisatie van een schitterend wielerevent (onder de koepel van de Proximus Cycling Challenge). Verwacht je echter niet aan de zoveelste tocht langs de gekende trekpleisters van de Vlaamse Ardennen. De Peter Van Petegem Classic verlaat de platgetreden paden en verkent andere oorden, met name het gedeelte richting Wallonië. Onbekend en dus onbemind, maar zeker de moeite waard! De cyclo dient zich immers aan als een geslaagd huwelijk tussen de natuur van la Picardie wallonne en typisch-Vlaamse heuvels en kasseien. Belangrijk om weten is dat de Peter Van Petegem Classic dit jaar plaatsvindt op paasmaandag (22 april). Zij die lijden aan compensatiedrang vanwege een teveel aan paaseitjes - of recreanten die gewoon een heel mooie toertocht willen rijden - kunnen zich ten volle uitleven op een 162 kilometer lang parcours met vijftien hellingen en drie kasseistroken. De andere lussen bestrijken respectievelijk 111 en 82 kilometer.
"Hoe je de Peter Van Petegem Classic ook bekijkt - een stevige uitsmijter na al het Vlaamse werk, een ideaal aperitief voor het klimwerk in de Ardennencyclo's of een voorsmaakje van de natuurpracht rond de taalgrens (met onder meer het Pays des Collines) - je komt zeker aan je trekken", verzekert Carl Vansteenkiste. "We hebben het parcours het afgelopen jaar volledig vernieuwd, en de reacties waren uitermate positief. We zoeken een heel aantal minder bekende hellingen op, zij het zonder legendarische elementen als de Bosberg of de kasseien van de Haaghoek over het hoofd te zien. Kortom: wielertoerisme met de grote T!"

Datum: maandag 22 april
Startlocatie: Theo Brakelsstraat in Brakel
Aankomstlocatie: Theo Brakelsstraat in Brakel
Afstanden: 162, 111 of 82 kilometer
Highlights: tweeluik Muur-Bosberg in het begin van de rit, tal van onbekende hellingen, 70 kilometer op (onbekende) Waalse wegen
Info en inschrijvingen: www.proximuscyclingchallenge.be

Dit artikel verscheen origineel in het januarinummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER en krijg gratis een mooi fietscadeau!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!