2018 was een jaar om snel te vergeten voor Jan Bakelants, die bij AG2R op een dood spoor belandde en zelfs een tijdje renner af leek. Gelukkig vond hij onderdak bij Team Sunweb, waar hij zich volledig ten dienste zal stellen van het teamsucces.

Er is nu al een plekje voor jou gereserveerd in de Giro-ploeg rond Dumoulin, die op jacht gaat naar zijn tweede eindzege in Italië. Hoe anders zal het voor jou worden om te knechten?
"(haalt de schouders op) Bij AG2R reed ik ook al een Tour in dienst van Romain Bardet. Toen mocht ik ook niet aan mezelf denken."

In welke mate verschilt de inspanning die je op de fiets moet leveren als knecht?
"Dat valt wel mee. Als knecht moet je vooral tactischer koersen. Ik zal op de afspraak moeten zijn op de punten waar Tom steun nodig heeft en in een goede positie moet worden gebracht. Als knecht ben je niet meer bezig met je eigen koersverloop, maar enkel met het creëren van optimale omstandigheden voor de kopman. Afhankelijk daarvan moet je vroeger of later aan de bak."

Je stond in het verleden al twee keer aan de start van de Giro. Koester je daar goede herinneringen aan?
"Ik koers graag in Italië, het is een mooi fietsland. Maar aan de Giro heb ik vooral een pijnlijke herinnering overgehouden. Bij mijn eerste deelname als neoprof in 2010 had ik meteen een rit kunnen winnen, maar op twee kilometer van de finish schoof ik onderuit in een haarspeldbocht (in de elfde rit naar l´Aquila toonde Evgeni Petrov zich uiteindelijk de snelste van de groep vluchters, red.)."

Lees het volledige interview in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!