Momenteel ligt de steilste straat ter wereld nog in Nieuw-Zeeland, maar daar zou snel verandering in kunnen komen. Met een hellingspercentage van 36% doet het Welshe dorp Harlech een gooi naar de eervolle titel.

Baldwin Street in Dunedin, Nieuw-Zeeland is met zijn maximale hellingsgraad van 35% momenteel de steilste straat ter wereld. De helling is volgens Strava zo'n 370 meter lang en loopt gemiddeld 18% omhoog. De KOM is momenteel John Wazowski die er 1:19 minuut over deed met een gemiddeld wattage van maar liefst 667w. Hij knalde er omhoog met een gemiddelde snelheid van 15,6 km/u.

FFORDD PEN LLECH 

Maar binnenkort zou de steilste straat ter wereld een pak dichter bij huis kunnen liggen. Toen lokale inwoner Gwyn Headley afgelopen zomer het straatje in Wales naar beneden reed, merkte hij op hoe steil het eigenlijk was", vertelde de man aan BBC Radio Wales. Begin januari werd er een officiële meting gedaan en de resultaten ervan gingen direct richting Guinness World Records. Het zou een kwestie van enkele weken zijn vooraleer we weten of Ffordd Pen Llech echt maximaal 36% stijgt. 

De meting is gebaseerd op de maximale helling over een afstand van 10 meter. Op basis daarvan wordt de hoogtewinst afgemeten tegenover de afstand. Of het nu het steilste Strava-segment is op de weg, of niet: een verschrikking is het in ieder geval want autobestuurders worden erop gewezen dat ze de straat niet moeten proberen oprijden. 

De huidige KOM van het Ffordd Pen Llech-segment is Mike Morris. Met zijn 230 meter is de klim korter dan zijn Australische tegenhanger, maar ook steiler dankzij het gemiddelde van 21%. Morris reed 13,52 km/u tijdens zijn poging en duwde daarbij 501w

"AARDBEVING ARRANGEREN" 

Als Ffordd Pen Llech - nee, ons klavier bleef niet haperen op de medeklinkers - steiler is, dan verliest het Australische Dunedin zijn titel. En dat ze daar best trots op zijn, valt af te leiden uit een bordje bij de wereldberoemde strook asfalt. Burgemeester Dave Cull vertelde aan The Guardian dat hij de titel niet zomaar wil kwijtspelen: "Als Wales echt een steilere straat zou hebben, dan zullen we een van onze periodieke aardbevingen moeten arrangeren om Baldwin wat schuiner te leggen", klonk het met een humoristische noot. 

We hebben in België ook heel wat steile stroken, maar 36% lijkt ons toch iets te veel van het goeie ...

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!