Het afgelopen jaar hebben we weer massaal onze favoriete ritten gedeeld op Strava. Het populaire sociale netwerk voor fietsers bundelt 2018 in een aantal straffe cijfers en opvallende weetjes.

3.600.000.000, ofwel 3,6 miljard. Zoveel kudos deelden alle Strava-atleten samen uit in 2018. De opgestoken duimpjes die jij kreeg voor je koffierit hebben bijgedragen tot dit gigantische aantal, maar de opperkudo gaat naar Lawson Craddock. De Amerikaanse profrenner van EF Education First kwam tijdens de eerste rit van de Tour de France ten val, maar dacht niet aan opgeven. Hij brak zijn schouderblad en finishte eenzaam op bijna acht minuten van ritwinnaar Fernando Gaviria

De onfortuinlijke Craddock sleepte zich over de zware cols en stuntte door toch te finishen in Parijs. Tijdens zijn ongelooflijke lijdensweg zamelde hij elke dag geld in om de wielerpiste in zijn thuishaven te kunnen heropbouwen nadat die was verwoest door orkaan Harvey. Uiteindelijk wist de 26-jarige Amerikaan met zijn actie meer dan 200.000 dollar binnen te halen. Kudos voor Craddock! 

CHRIS FROOME, MR. KUDO 

De meest populaire foto op Strava was er eentje van Chris Froome. Op 4 september poseerde de Brit van Team Sky vlak voor de start van de derde etappe in de Tour of Britain met een jonge fan. Maar liefst 18.613 atleten gaven hem hiervoor een virtuele duim. 

25 ACTIVITEITEN PER SECONDE

In 2018 werden er ook elke seconde 25 activiteiten geĆ¼pload naar Strava. Op basis van alle gereden ritten zien we dat de gemiddelde trainingsduur van fietsers 1u37 bedroeg, en de gemiddelde afstand 35,24 kilometer. Dat is goed voor een gemiddelde snelheid van bijna 22 km/u. Verder weten we dat zondag de meest populaire fietsdag is en dat we op dinsdagen het snelst reden. 

Als we kijken naar de duur van een rit, dan zien we dat groepsritten merkbaar veel langer waren dan soloritten. De gemiddelde groepsrit duurde 52% langer dan een tocht zonder fietsvrienden. Het is duidelijk dat wielrenners groepsdieren zijn die er graag samen op uit trekken. Zo uploadde 61,5% van de mannelijke Strava-sporters een activiteit met anderen. Bij vrouwen was dat 57,7%. De meeste groepsritten kwamen van sporters tussen 40 en 49 jaar oud, de minste behoren toe aan de jongeren tussen 18 en 29

716 MILJOEN KG MINDER CO2

Niet enkel competitiebeesten gebruikten Strava om hun talenten te showen. Ook pendelaars tonen graag hun statistieken van en naar hun werk. Zo werd er gemiddeld 3 tot 4 keer gependeld bij fietsers en dat met een gemiddelde afstand van een goeie 14 kilometer. Daardoor werd er wereldwijd 716,54 miljoen kilogram minder CO2 uitgestoten. Mooi gedaan, vrienden van het stalen ros! 

TIP VOOR MEER KUDOS

Zou je in 2019 graag iets meer kudos krijgen voor je ritten? Dan hebben we nog een tip in petto. Volgens Strava krijg je vaak twee keer zoveel kudos als je een emoji gebruikt in je titel. De meest gebruikte voor fietsers is uiteraard het fietsende mannetje, maar ook het kopje koffie staat hoog in de lijst. Waarom niet eens beide proberen?

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!