Op 12 en 13 januari kruist de Belgische veldrittop in Kruibeke de degens voor de op een na belangrijkste cross van het seizoen. Notoire moddervreters Wout van Aert (24) en Toon Aerts (25) lijken de grote favorieten. Cycling.be ging voor het januarinummer bij beide renners de BK-koorts opmeten.

Dat het parcours in Kruibeke mits wat regenval zwaar en modderig wordt, juichen de twee topfavorieten toe. Het doet Van Aert meteen terugdenken aan die eerste profzege in 2014. "Ook toen was het modderig. Ik was voorop met Nys en Vantornout, maar wist nog niet dat ik het in mij had om zo'n wedstrijd naar mij toe te trekken. Die overwinning heeft mijn carrière een enorme boost gegeven. Voor mij mag het best een baggerpartij worden, maar dan wel met hoofdzakelijk berijdbare stroken. Op een loopwedstrijd zit ik niet te wachten."

Zo uitgesproken de liefde tussen Kruibeke en Van Aert is, zo neutraal is de affiniteit tussen Aerts en het parcours in de polders. "Ik heb geen speciale band met Kruibeke, maar de omloop spreekt mij wel aan. En modder is natuurlijk altijd welkom. Je kan het BK benaderen als een gewone weekendcross voor een klassement, maar dan koester je ijdele hoop. De spanning stijgt iedere dag in de aanloop naar het BK, en dat zal dit jaar niet anders zijn."

PROGRAMMAWIJZIGING

Het programma voor het Belgisch kampioenschap ondergaat een forse wijziging. Net als op het wereldkampioenschap zullen de dames op zaterdagnamiddag (15u) in actie komen. Ook de junioren krijgen met zaterdagmiddag (13u40) een prominentere plaats in het wedstrijdschema. Beide wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden op televisie, een primeur voor de junioren. Ook op zondag staan er twee rechtstreekse televisie-uitzendingen gepland. Om 13u30 klinkt het startschot voor de beloften, om 15u is het traditiegetrouw de beurt aan de eliteheren. Voor Belgian Cycling is dit een nieuwe stap in de opwaardering van het vrouwenwielrennen, met tegelijkertijd ook extra aandacht voor de toppers van morgen.

Lees de volledige vooruitblik in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.