Sinds zijn zege in het legendarische BK van 2007 in Hamme-Zogge gaat tweevoudig wereldkampioen Bart Wellens - half veldrijder, half loopwonder - door het leven als een gereputeerde modderduivel. De goedlachse Kempenaar nam ons mee naar een drassig stukje weide en bracht ons de kneepjes van het vak bij.

Bart, als ik aan modder denk, dan denk ik vooral aan jouw heroïsche zege op het Belgisch kampioenschap van 2007 in Hamme-Zogge, waar we bijna driekwart van het offroadgedeelte moesten lopen ...
"Dat lijkt inderdaad een van de meest legendarische moddercrossen ooit. Op verschillende stroken was voorheen nog nooit een cross georganiseerd, en door de aanhoudende regen van de dagen voordien lagen de plaatselijke akkers en maïsvelden er zeer papperig bij. Ik was nochtans niet goed gestart. We reden daar samen met de elites zonder contract, en in de hectiek na de start kwam ik al snel vast te zitten in het foute spoor, waardoor ik uit circa twintigste positie moest beginnen achtervolgen. Het voordeel in dergelijke trage crossen is echter dat je heel goed kan doseren en metertje voor metertje kan naderen op je tegenstander. Het geeft bovendien vleugels als je voelt dat je terrein wint."

Ik was destijds een goede loper, maar tijdens crossen met zeer lange loopstroken was jij in het voordeel. Trainde je daar toen vaak op?
"Ik liep toch twee tot drie keer per week. Niet snel en niet heel lang, maar het was wel belangrijk om dat 'loopgevoel' te onderhouden. Zeker gedurende de drukke nieuwjaarsperiode, wanneer er vaak echte moddercrossen op het programma stonden, kwam dat uitstekend van pas. Ik verkoos 's morgens vroeg te gaan lopen, vaak zelfs op een nuchtere maag. Een halfuurtje tegen 5 minuten per kilometer volstaat, op voorwaarde dat je het voldoende vaak doet."

Geef je dat ook mee aan je huidige lichting renners?
"Ja, maar niet iedereen loopt even goed, en sommige renners verteren looptrainingen minder vlot dan anderen. Iemand die na een simpele looptraining drie dagen met stramme spieren kampt, mag je niet forceren, want dan lijden de andere kwaliteitstrainingen daaronder. Maar als ze er vroeg genoeg mee beginnen en ook tijdens de zomer regelmatig hun loopschoenen aantrekken, zou iedereen dat in principe moeten aankunnen."

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.