Kampioenschapsrenners, ze bestaan echt. Laurens Sweeck stond elf keer aan de start van een BK veldrijden en sleepte tien keer een podiumplek uit de brand. Volgt in Kruibeke na vier titels bij de jeugd nu ook de eerste bij de elite?

Sinds hij een dik decennium geleden op een crossfiets kroop, is het altijd grote liefde geweest tussen Sweeck en de Belgische kampioenschappen. Naast zijn vier titels bij de jeugd vergaarde hij immers ook zes podiumplaatsen. Tien keer op elf bij de eerste drie, dus. "Een mooie statistiek", beseft Sweeck zelf. "Hopelijk kan ik die lijn nog een paar jaar doortrekken."


TOONBEELD VAN RUST

Sweeck blijft er opvallend rustig onder. Misschien is die rust wel het belangrijkste ingrediënt van zijn succesrecept. Minder dan een uur voor de cross in Essen haalt hij herinneringen op aan alle kampioenschappen. Van de foto met Sven Nys in Ottignies tot de mooie woorden van Wout van Aert in Koksijde. Alsof hij op zondag met een koffie en een stuk taart naar de cross op tv kijkt. Maar dan zonder taart. De zegetocht van Maud Kaptheijns fungeert als achtergrondgeluid. Een klein uur later zal Sweeck zelf aan zijn zegetocht beginnen. De tegenstand wordt gedomineerd van begin tot einde.

Hoewel wereldkampioen Wout van Aert en veelwinnaar Mathieu van der Poel niet op het appel verschenen - en zich in Essen dus een unieke kans op een mooie overwinning aandiende - zag de stressbarometer van Sweeck er niet anders dan anders uit. "Ik ben altijd een rustige jongen geweest, dat zit gewoon in mijn karakter", antwoordt hij als we vragen hoe hij de zenuwen de baas blijft. "Een foutje in de wedstrijd zal me niet van de wijs brengen. Neem nu de cross in Hamme dit seizoen. Na een lekke band op een slecht moment leek mijn wedstrijd al vroeg voorbij. Dan vloek je even, maar het is zaak van de knop zo snel mogelijk om te draaien. Die derde plaats was toen het hoogst haalbare, maar gaf veel voldoening omdat ze er kwam na een hardnekkige inhaalrace."

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.