Het parcours van de Ronde van Vlaanderen voor mannen blijft in 2019 grotendeels hetzelfde als de afgelopen editie - er wordt slechts één helling vervangen - maar de vrouwen krijgen een pittigere finale.

Op enkele kleine wijzigingen na - de derde helling wordt die van de Ladeuze en niet meer de Edelare - blijft het parcours van 'Vlaanderens Mooiste' zoals het was in 2018. De startplaats situeert zich nog steeds in Antwerpen en de WorldTourwedstrijd zal na 267 kilometer zijn apotheose kennen in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, die eveneens op zondag 7 april 2019 wordt verreden, krijgt voor haar 16e editie een iets pittiger finale in vergelijking met dit jaar.

De dorpen van de Ronde in 2019 zijn opnieuw Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. Via het laatste dorp bereikt men de eerste kasseistroken van de Vlaamse Ardennen zoals de Lippenhove- en Paddestraat.

Een sleutelrol is opnieuw weggelegd voor het duo Oude Kwaremont en Paterberg, met respectievelijk drie en twee passages. Het ritme van de opeenvolgende hellingen en kasseistroken blijft behouden met de Oude Kwaremont als de eerste van in totaal zeventien hellingen. Nieuw in het parcours is de derde helling. Die eer komt in 2019 niet toe aan de Edelare maar wel de Ladeuze in Maarkedal. De Ladeuze is een smalle asfaltklim tussen de velden van een goeie 1000 meter lang met een maximale stijgingsgraad van 16% in het midden. Net als de voorbije twee jaar blijft de Muur van Geraardsbergen, met voorafgaand Tenbosse, op een gelijkaardige wijze in het parcours ingepland.

Na de Muur trekt het peloton naar de ultieme finale met zes opeenvolgende typische kasseihellingen. De eerste in het rijtje is de Koppenberg, op 45 km van de finish, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat met daarna de helling van de Steenbeekdries en de Taaienberg. Vervolgens is er de Kruisberg, met tot slot het ultieme tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna resten er nog 13 vlakke kilometers tot de eindmeet in Oudenaarde. Ontdek hieronder alle hellingen op een rijtje en klik op de naam om meer info (lengte, percentages, locatie, Strava-segment) over de klim te zien. Wie de Ronde van Vlaanderen Cyclo/We Ride Flanders rijdt, moet nog even wachten op het officiële parcours, maar het lijkt erop dat ook dat grotendeels ongewijzigd zal blijven.

Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Niki Terpstra. Hij haalde het toen afgescheiden voor de Deen Mads Pedersen en Philippe Gilbert, de eindlaureaat van 2017.

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen wordt volgend jaar dan weer iets pittiger. De 16e editie start en finisht in Oudenaarde na 157 kilometer. In het parcours wordt op zondag 7 april de beklimming van de Taaienberg, op 40 kilometer van de eindmeet, toegevoegd. De vrouwen krijgen naast enkele kasseizones in 2019 in totaal tien hellingen onder de wielen geschoven. De Nederlandse Anna van der Breggen is de laatste winnares. Zij liet dit jaar haar landgenotes Amy Pieters en Annemiek van Vleuten achter haar. Beste Belgische werd toen Jolien D'hoore op de twaalfde plaats. Grace Verbeke is de enige Belgische die er ooit in slaagde de Ronde van Vlaanderen op haar naam te schrijven. Zij won in 2010.

Hellingen van de Ronde 2019

Ronde van Vlaanderen (profs)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Oude Kwaremont

Kortekeer

Ladeuze

Wolvenberg

Leberg

Berendries

Ten Bosse

Muur/Kapelmuur

Kanarieberg

Oude Kwaremont

Paterberg

Koppenberg

Steenbeekdries

Taaienberg

Kruisberg

Oude Kwaremont

Paterberg


Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!