Gedurende de winter word je racefiets flink op de proef gesteld. Hoe kan je hem afdoende beschermen tegen weer, wind en vuiligheid? In dit artikel geven we je vier handige, laagdrempelige tips.

1) MAAK JE FIETS PROPER
OK, het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het is wel degelijk erg belangrijk om je fiets regelmatig een goede spoelbeurt te geven. Zand, gevallen bladeren of andere vormen van verontreiniging: ze blijven maar al te graag aan je frame, je ketting en je wielen kleven. Vul een emmer warm water, doe er een ontvettende fietsreiniger of een tikkeltje autoshampoo in en week het opgestapelde vuil los met behulp van een spons. Droog de vochtige onderdelen af met een propere doek. Ontvet vervolgens ook je ketting en je kettingbladen met een speciale spray en smeer ze opnieuw. Het voordeel: je tuig blinkt als nooit tevoren en gaat bovendien langer mee aangezien de onderdelen minder snel verslijten.

2) PLAATS EEN GOEDKOPERE KETTING EN CASSETTE
Gedurende de winter krijgen je ketting en je tandwielen het hard te verduren. Vooral in vochtige omstandigheden blijft er heel wat vuil aan kleven, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de feestvreugde. Waarom zou je je blitse aandrijving niet tijdelijk vervangen door een goedkopere variant? Minder gesofisticeerde kettingen en tandwielen bestaan meestal uit hardere (en dus resistentere) materialen, waardoor ze beter gedijen in gure omstandigheden. Via een kleine investering in 'winteronderdelen' kan je een grote investering in nieuwe 'zomeronderdelen' een hele tijd uitstellen!

3) CHECK JE BANDEN NA ELKE RIT
Controleer na elke rit of het loopvlak van je banden geen slijtage vertoont en of er geen scherpe steentjes of glasstukjes in je rubber dreigen te infiltreren. Als dit laatste toch het geval is, pluk ze er dan voorzichtig uit met behulp van een pincet of een mesje. Vul de gaatjes op met rubbercement om de levensduur van je banden maximaal te verlengen. Een andere optie is je supersnelle banden vervangen door robuustere winterexemplaren. Deze laatste bestaan doorgaans uit een harder compound en zijn beter bestand tegen scherpe objecten.

4) GEBRUIK KWALITATIEVE FIETSLAMPJES
Het belang van fietslampjes is niet te onderschatten, zeker niet tijdens de gure wintermaanden, wanneer de zichtbaarheid door de lagere positie van de zon en de vroeg invallende duisternis een stuk beperkter is. Performante lichtjes kunnen je een zwaar ongeval en dito herstellingskosten besparen. Gebruik USB-herlaadbare exemplaren om koortsachtige zoektochten naar nieuwe batterijen te vermijden. Vergeet ze echter niet op te laden vooraleer je eropuit trekt!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

In het januarinummer van cycling.be magazine kijken we reikhalzend uit naar het BK en WK veldrijden, met Sweeck, Vanthourenhout, Pidcock, Vos, Van Loy, Aerts, Van Aert en andere favorieten. Verder: vier voorjaarstochten, indoortrainers getest, beachracen, koersen in China, ...