Gedurende de winter word je racefiets flink op de proef gesteld. Hoe kan je hem afdoende beschermen tegen weer, wind en vuiligheid? In dit artikel geven we je vier handige, laagdrempelige tips.

1) MAAK JE FIETS PROPER
OK, het is misschien niet je favoriete bezigheid, maar het is wel degelijk erg belangrijk om je fiets regelmatig een goede spoelbeurt te geven. Zand, gevallen bladeren of andere vormen van verontreiniging: ze blijven maar al te graag aan je frame, je ketting en je wielen kleven. Vul een emmer warm water, doe er een ontvettende fietsreiniger of een tikkeltje autoshampoo in en week het opgestapelde vuil los met behulp van een spons. Droog de vochtige onderdelen af met een propere doek. Ontvet vervolgens ook je ketting en je kettingbladen met een speciale spray en smeer ze opnieuw. Het voordeel: je tuig blinkt als nooit tevoren en gaat bovendien langer mee aangezien de onderdelen minder snel verslijten.

2) PLAATS EEN GOEDKOPERE KETTING EN CASSETTE
Gedurende de winter krijgen je ketting en je tandwielen het hard te verduren. Vooral in vochtige omstandigheden blijft er heel wat vuil aan kleven, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de feestvreugde. Waarom zou je je blitse aandrijving niet tijdelijk vervangen door een goedkopere variant? Minder gesofisticeerde kettingen en tandwielen bestaan meestal uit hardere (en dus resistentere) materialen, waardoor ze beter gedijen in gure omstandigheden. Via een kleine investering in 'winteronderdelen' kan je een grote investering in nieuwe 'zomeronderdelen' een hele tijd uitstellen!

3) CHECK JE BANDEN NA ELKE RIT
Controleer na elke rit of het loopvlak van je banden geen slijtage vertoont en of er geen scherpe steentjes of glasstukjes in je rubber dreigen te infiltreren. Als dit laatste toch het geval is, pluk ze er dan voorzichtig uit met behulp van een pincet of een mesje. Vul de gaatjes op met rubbercement om de levensduur van je banden maximaal te verlengen. Een andere optie is je supersnelle banden vervangen door robuustere winterexemplaren. Deze laatste bestaan doorgaans uit een harder compound en zijn beter bestand tegen scherpe objecten.

4) GEBRUIK KWALITATIEVE FIETSLAMPJES
Het belang van fietslampjes is niet te onderschatten, zeker niet tijdens de gure wintermaanden, wanneer de zichtbaarheid door de lagere positie van de zon en de vroeg invallende duisternis een stuk beperkter is. Performante lichtjes kunnen je een zwaar ongeval en dito herstellingskosten besparen. Gebruik USB-herlaadbare exemplaren om koortsachtige zoektochten naar nieuwe batterijen te vermijden. Vergeet ze echter niet op te laden vooraleer je eropuit trekt!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!