Hoe groot is de invloed van de omgevingstemperatuur op de aerodynamica en de krachtoverbrenging tijdens het fietsen? Niet wereldschokkend, maar toch significant, zo blijkt uit een Franse studie. "Koude lucht creëert meer luchtweerstand", luidt het verdict.

Fiets je sneller of trager in warme of koude omstandigheden? Die vraag vormde voor de onderzoekers van de universiteiten van Reims en Franche-Comté - waaronder ook Fred Grappe, performance director bij Groupama-FDJ - het uitgangspunt voor een gedetailleerde CFD-studie van de luchtstroom rond renners en hun fiets (aan een constante snelheid van 40 km/u en zonder wind). Voorts werd er een wiskundig model gebruikt om de krachtoverbrenging te bepalen bij temperaturen die varieerden van -10 tot 40 °C. Dit leidde tot verse inzichten in de link tussen de luchtweerstand en de omgevingstemperatuur.

De voornaamste vaststelling is dat de luchtstroom rond renners en hun fiets evolueert naargelang de omgevingstemperatuur. De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn minder uitgesproken bij een temperatuur van 40 °C dan bij een temperatuur van -10 °C. Anders gezegd: de luchtweerstand en het aerodynamisch 'afremeffect' zijn minder groot wanneer het warm is. De studie toonde immers aan dat de kracht die vereist is om een constante snelheid aan te houden lager ligt wanneer de temperatuur hoger is. Kortom: wie in een gelijkaardige omstandigheden en bij 'normaal' weer eenzelfde hoeveelheid kracht op de pedalen zet, zal over het algemeen sneller rijden in Italië dan in Scandinavië.

detail
De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn groter bij een temperatuur van -10 °C dan bij een temperatuur van 40 °C.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!