Hoe groot is de invloed van de omgevingstemperatuur op de aerodynamica en de krachtoverbrenging tijdens het fietsen? Niet wereldschokkend, maar toch significant, zo blijkt uit een Franse studie. "Koude lucht creëert meer luchtweerstand", luidt het verdict.

Fiets je sneller of trager in warme of koude omstandigheden? Die vraag vormde voor de onderzoekers van de universiteiten van Reims en Franche-Comté - waaronder ook Fred Grappe, performance director bij Groupama-FDJ - het uitgangspunt voor een gedetailleerde CFD-studie van de luchtstroom rond renners en hun fiets (aan een constante snelheid van 40 km/u en zonder wind). Voorts werd er een wiskundig model gebruikt om de krachtoverbrenging te bepalen bij temperaturen die varieerden van -10 tot 40 °C. Dit leidde tot verse inzichten in de link tussen de luchtweerstand en de omgevingstemperatuur.

De voornaamste vaststelling is dat de luchtstroom rond renners en hun fiets evolueert naargelang de omgevingstemperatuur. De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn minder uitgesproken bij een temperatuur van 40 °C dan bij een temperatuur van -10 °C. Anders gezegd: de luchtweerstand en het aerodynamisch 'afremeffect' zijn minder groot wanneer het warm is. De studie toonde immers aan dat de kracht die vereist is om een constante snelheid aan te houden lager ligt wanneer de temperatuur hoger is. Kortom: wie in een gelijkaardige omstandigheden en bij 'normaal' weer eenzelfde hoeveelheid kracht op de pedalen zet, zal over het algemeen sneller rijden in Italië dan in Scandinavië.

detail
De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn groter bij een temperatuur van -10 °C dan bij een temperatuur van 40 °C.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!