Hoe groot is de invloed van de omgevingstemperatuur op de aerodynamica en de krachtoverbrenging tijdens het fietsen? Niet wereldschokkend, maar toch significant, zo blijkt uit een Franse studie. "Koude lucht creëert meer luchtweerstand", luidt het verdict.

Fiets je sneller of trager in warme of koude omstandigheden? Die vraag vormde voor de onderzoekers van de universiteiten van Reims en Franche-Comté - waaronder ook Fred Grappe, performance director bij Groupama-FDJ - het uitgangspunt voor een gedetailleerde CFD-studie van de luchtstroom rond renners en hun fiets (aan een constante snelheid van 40 km/u en zonder wind). Voorts werd er een wiskundig model gebruikt om de krachtoverbrenging te bepalen bij temperaturen die varieerden van -10 tot 40 °C. Dit leidde tot verse inzichten in de link tussen de luchtweerstand en de omgevingstemperatuur.

De voornaamste vaststelling is dat de luchtstroom rond renners en hun fiets evolueert naargelang de omgevingstemperatuur. De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn minder uitgesproken bij een temperatuur van 40 °C dan bij een temperatuur van -10 °C. Anders gezegd: de luchtweerstand en het aerodynamisch 'afremeffect' zijn minder groot wanneer het warm is. De studie toonde immers aan dat de kracht die vereist is om een constante snelheid aan te houden lager ligt wanneer de temperatuur hoger is. Kortom: wie in een gelijkaardige omstandigheden en bij 'normaal' weer eenzelfde hoeveelheid kracht op de pedalen zet, zal over het algemeen sneller rijden in Italië dan in Scandinavië.

detail
De overdruk aan de voorzijde en de onderdruk in het zog van fietsers zijn groter bij een temperatuur van -10 °C dan bij een temperatuur van 40 °C.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!