Hoe komt het dat Wout van Aert mentaal zo sterk is? En welke psychische kwaliteiten moet een talentvol renner bezitten om uit te groeien tot een absolute topper? We vroegen het aan mental coach Rudy Heylen, die ons een boeiende inkijk gaf in het hoofd van de drievoudige wereldkampioen veldrijden. Hier selecteerden we alvast een aantal opvallende quotes.

"Het WK in Valkenburg begin dit jaar was in mijn ogen een schoolvoorbeeld van de invloed van het mentale aspect op de fysieke prestaties. Niemand is onklopbaar, ook Mathieu niet."


"Op de WK's in Zolder (2016) en Valkenburg (2018) vielen alle puzzelstukjes perfect op hun plaats. Gevoelsmatig hadden we die wedstrijden op voorhand al gewonnen."


"Wout heeft echt een 'winnaarstalent', dat hij intussen op een juiste manier weet in te zetten. Rust en aanvaarding zijn in dit opzicht de sleutelbegrippen."


"Iedereen die op topniveau wil presteren, heeft baat bij mental coaching. Enkel door mentaal te trainen kan je het maximum uit je fysieke mogelijkheden halen."


"Velen denken dat je extreme emoties moet afblokken omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben. Fout! Je moet ze niet afblokken, maar benutten."


"Eigenlijk is wielrennen in mentaal opzicht een grote paradox: het enige wat telt is winnen, maar je mag er in feite niet te fel mee bezig zijn, want dat besmet je fysieke prestaties."

 

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!