Hoe komt het dat Wout van Aert mentaal zo sterk is? En welke psychische kwaliteiten moet een talentvol renner bezitten om uit te groeien tot een absolute topper? We vroegen het aan mental coach Rudy Heylen, die ons een boeiende inkijk gaf in het hoofd van de drievoudige wereldkampioen veldrijden. Hier selecteerden we alvast een aantal opvallende quotes.

"Het WK in Valkenburg begin dit jaar was in mijn ogen een schoolvoorbeeld van de invloed van het mentale aspect op de fysieke prestaties. Niemand is onklopbaar, ook Mathieu niet."


"Op de WK's in Zolder (2016) en Valkenburg (2018) vielen alle puzzelstukjes perfect op hun plaats. Gevoelsmatig hadden we die wedstrijden op voorhand al gewonnen."


"Wout heeft echt een 'winnaarstalent', dat hij intussen op een juiste manier weet in te zetten. Rust en aanvaarding zijn in dit opzicht de sleutelbegrippen."


"Iedereen die op topniveau wil presteren, heeft baat bij mental coaching. Enkel door mentaal te trainen kan je het maximum uit je fysieke mogelijkheden halen."


"Velen denken dat je extreme emoties moet afblokken omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben. Fout! Je moet ze niet afblokken, maar benutten."


"Eigenlijk is wielrennen in mentaal opzicht een grote paradox: het enige wat telt is winnen, maar je mag er in feite niet te fel mee bezig zijn, want dat besmet je fysieke prestaties."

 

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!