Nog tot 18 november is er de 78e editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Tal van nationale en internationale toppers tekenen present in het Kuipke. Een van de blikvangers is Nicky Degrendele. De keizerin van de keirin plant op de slotdag een aanval op het baanronderecord met vliegende start.

Het gaat goed met het Belgische baanwielrennen. Zeker in de ploegkoers en andere uithoudingsnummers staan onze landgenoten als vanouds hun mannetje aan de internationale top. De uitzondering op de regel is de 22-jarige Nicky Degrendele, die België deze dagen eigenhandig op de mondiale sprinterskaart zet. Degrendele is absolute wereldtop in de keirin, waarbij meerdere rensters het tegen elkaar opnemen in een gebalde snelheidsrace van 1,5 kilometer. Een loodzware discipline die de West-Vlaamse klasbak op het lijf geschreven is: "Ik heb op mijn veertiende kennisgemaakt met de piste, en het was liefde op het eerste gezicht. Het gevoel dat ik krijg wanneer ik aan een razende vaart rondjes draai, dat is met niets te vergelijken. Ook achter de brommer trainen is helemaal mijn ding. Als het maar vooruit gaat (lacht)."

Het was hoe dan ook een bijzonder jaar voor jou, want je trok voorbije lente meer dan drie maanden naar Japan, de bakermat van de keirin. Een uniek avontuur?
"Zeker weten. Een verrijkende ervaring, ook op menselijk vlak. Keirin is er echt een cultuur op zich. Je kan als buitenlander enkel deelnemen op uitnodiging, en bovendien moet je vooraf een hele procedure doorlopen om überhaupt een licentie te verkrijgen (inclusief het uit elkaar vijzen en opnieuw monteren van een fiets, red.). Een keirintornooi duurt er drie dagen (elke dag één race), en de dag voordien ga je in afzondering. Vier dagen lang mag je geen contact hebben met de buitenwereld. In Japan wordt er namelijk massaal gewed op keirinwedstrijden, dus je moet je smartphone en alle andere mogelijke communicatiemiddelen inleveren om eventuele beïnvloeding uit te sluiten. Even wennen, maar achteraf bekeken was het wel eens leuk om op mezelf aangewezen te zijn. De wedstrijden vonden plaats in grote arena's, maar het vreemde was dat er nauwelijks volk zat. Al die weddenschappen verlopen telefonisch, via internet en via televisie. Echt gesupporterd wordt er dus niet. Het heeft me niet uit mijn lood geslagen, want ik won twaalf van de dertien races waaraan ik deelnam. Zuur dat ik die ene met een banddikte verloor, maar goed: volgende keer beter, hé."

Was het ook leerrijk met het oog op de Olympische Spelen in Tokio?
"Absoluut, want de hitte en de vochtigheid zullen allicht een zeer grote rol spelen. Ik denk dat het een voordeel is dat ik dat al eens aan den lijve ervaren heb. Tokio is natuurlijk hét grote doel, maar we zijn er nog niet. Eerst hard werken. En zeker ook gelukkig blijven, graag blijven koersen en voldoende in het moment leven. Dan volgt de beloning hopelijk wel."

Eerst nog de Zesdaagse van Gent ...
"Ja, inderdaad! Ik kijk ernaar uit om opnieuw in het Kuipke te rijden, want dat is toch een unieke belevenis. In tegenstelling tot in de Japanse arena's zit daar wel volk. Véél volk zelfs. Dat maakt het best spannend (lacht). Ik zou enkel nog een goed aankondigingsliedje moeten vinden om de piste in stijl te kunnen betreden ? Het zou mooi zijn mocht ik dat baanrecord op mijn naam kunnen schrijven. Wie weet ga ik dan nadien samen met mijn supporters een pintje drinken op het middenplein (lacht)."

Nicky Degrendele onderneemt haar recordpoging zondag om 16u20, net voor de finale ploegkoers van de zesdaagse.

Lees het volledige interview in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!