In augustus pakte Githa Michiels verrassend brons op het EK mountainbike in Glasgow. Een glansprestatie waarvoor ze de basis legde in Cyprus, Beringen en La Roche. Voor de mountainbikespecial van cycling.be neemt de 35-jarige Antwerpse u mee naar haar favoriete plekjes.

LA ROCHE, BELGIË

Ieder jaar in mei vindt in La Roche de BeMC plaats: de Belgian Mountainbike Challenge, een driedaagse rittenwedstrijd in de provincie Luxemburg. "Voor mij is het een van de mooiste rittenwedstrijden die er zijn", is Michiels chauvinistisch. "Jammer genoeg kan ik er zelf vaak niet starten. Ik zou heel graag deelnemen, maar de BeMC valt net voor een belangrijke wereldbekerwedstrijd."

Dus trekt Michiels dan maar regelmatig naar de Ardennen voor een trainingstochtje. "De omgeving in La Roche straalt voor mij het pure mountainbiken uit: fietsen in het bos, rijden over wortels, klimmen en dalen. Het is een totaalpakket in de natuur, en dus geen aangelegde omloop. Als natuurmens voel ik me in zo'n omgeving veel beter en vrijer. Dan kan ik rust vinden, genieten van de omgeving en alles even uitschakelen. Eens ik op mijn fiets zit, kan ik er een hele dag rondrijden. Geen moment wordt het saai. Voor parcoursen zoals in La Roche ben ik mountainbikester geworden."

AVONTURENBERG BERINGEN

Tijdens de anderhalf uur durende fotoshoot op een van de mijnterrils van be-MINE in Beringen is Githa Michiels duidelijk in haar sas. We kunnen haar geen ongelijk geven. Het uitzicht op de top is adembenemend en de uitdagingen voor de mountainbiker zijn divers. Wie bijvoorbeeld boven wil geraken, moet in korte tijd aardig wat hoogtemeters overwinnen. Ook voor de nummer drie van het EK is het zwoegen. "Die zware beklimming kan je perfect gebruiken om wat intervalblokjes in te lassen. Zelf werk ik hier dan ook regelmatig een training op explosiviteit af. De omloop in Beringen is niet zo groot, maar je kan er wel op verschillende aspecten trainen: jumps, rock gardens, single trails, flows in de bochten ... Het is een totaalpakket. Je kan hier zwaar trainen en toch het MTB-gevoel behouden. Ideaal voor de mountainbiker die wat meer uitdaging zoekt."

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.