Wie sport, leeft langer. Maar welke verschillen zitten er tussen de diverse sporten?

The Copenhagen City Heart Study had niet enkel betrekking op 8577 mensen, maar nam ook 25 jaar in beslag (van begin jaren 90 tot 2017). De resultaten zijn dus allesbehalve kleinschalig. Het doel: welke verschillen zijn er qua verlenging van de levensverwachting bij beoefenaars van diverse sporten?

Resultaten

* Lopen: + 3,2 jaar
* Wielrennen: + 3,7 jaar
* Voetbal: + 5 jaar
* Badminton: + 6,2 jaar
* Tennis: + 9,7 jaar

De onderzoekers wijzen erop dat dit een observatie was, en dat het dus niet helemaal zeker is dat er een verband is tussen de langere levensverwachting en de sport die de persoon in kwestie beoefent. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Ze halen wel enkele mogelijke redenen aan waarom de racketsporten het best presteren. Dat kan te maken hebben met de korte, repetitieve intervallen aan hoge intensiteit. Die hebben een gunstige invloed op het lichaam. Ook de sociale factor zou een rol kunnen spelen. Misschien een goede reden om af en toe eens samen met een vriend(in) te gaan lopen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!