Op 30 september - de dag waarop de profs in Innsbruck strijden om de felbegeerde regenboogtrui - kan iedere recreant de benen losgooien tijdens de laatste cyclo van het Peloton-seizoen. De toepasselijk genaamde Kwaremont Sluitingsprijs in Bavikhove trekt richting de Vlaamse Ardennen.

De laatste Peloton-toertocht op de weg wordt ongetwijfeld een prachtig wielerfeest. Op de site van Brouwerij De Brabandere komt iedereen samen om aan zijn tocht door de Vlaamse Ardennen te beginnen. De verschillende afstanden zijn niet toevallig gekozen, want bij het uitwerken ervan stootte de organisatie op een leuke toevalligheid. De getallen 33, 66 en 99 komen overeen met de alcoholpercentages van de bieren van Brouwerij De Brabandere. Zo bevat Kwaremont 6,6% alcohol. Enkel de rit van 132 kilometer is niet gelinkt aan een alcoholpercentage, maar werd op vraag van de deelnemers in het leven geroepen. Het is de langste afstand van de dag omdat de seizoensafsluiter vooral 'plezant' moet worden. En dat plezier zal je optimaal beleven dankzij een parcours met stevige kuitenbijters.

HEUVELACHTIG PARCOURS
De Kwaremont Sluitingsprijs kan je het best omschrijven als een mix tussen bekende heuvels uit de Ronde van Vlaanderen en minder bekende, maar heel mooie lokale stroken. Na het vertrek in Harelbeke gaat het meteen richting Vlaamse Ardennen. De eerste helling van de dag is de Tiegemberg, gevolgd door de bekende kasseistrook Varent. In Kluisbergen volgt uiteraard de Oude Kwaremont, sinds enkele jaren een cruciale finalehelling in de Ronde van Vlaanderen. Na de smalle asfaltweg moet je 1600 meter kasseien oprijden, die sinds 1993 een beschermd monument vormen. Test hier gerust al eens de benen voor je naar de Ronde van Vlaanderenstraat bolt. Daar vind je meerdere links met de Ronde, waaronder een monument voor Karel Van Wijnendaele, de bezieler van Vlaanderens Mooiste. Daarna staan de Kortekeer en de Taaienberg op het menu, gevolgd door enkele minder bekende hellingen zoals de Spichtenberg en de Eisdale in Ronse. Vergeet onderweg zeker niet te genieten van de adembenemende uitzichten die de Vlaamse Ardennen je voorschotelen. Tot slot volgt de finish in Brouwerij De Brabandere, waar nog heel wat te beleven valt.

KWAREMONT KERMESSE & WK LIVE
Het hele weekend belooft één groot feest te worden, want zaterdag vindt de tweede editie van Kwaremont Kermesse plaats. Een sappige naam die heel wat in petto heeft: foodtrucks, optredens van Vlaamse zangers en animatie voor de kleinsten. Daarnaast worden de wielerliefhebbers verwend met een panelgesprek tussen (oud-)renners. Vorig jaar waren Johan Museeuw en Nico Mattan van de partij, en ook dit jaar komen er kleppers naar de Kwaremont Kermesse. Op zondag ligt de focus op het sportieve met de Kwaremont Sluitingsprijs. Al speelt het goddelijke gerstenat ook hier weer een rol. Na de aankomst word je door een erehaag van bakken bier tot in het belevingsdorp geleid. Daar krijg je een gratis Kwaremont en kan je het WK wielrennen volgen op groot scherm.

TERUGBLIK OP EERSTE PELOTON-SEIZOEN
Met de Kwaremont Sluitingsprijs als stevig slotakkoord van het Peloton-seizoen op de weg, kunnen we al eens terugblikken op de voorbije maanden. Het eerste deel in februari en maart werd getekend door winterse weersomstandigheden. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo was het barkoud, de Danilith Nokere Koerse Cyclo ging de geschiedenis in als een uitgeregende editie en de Dwars door Vlaanderen Cyclo vond plaats in apocalyptische omstandigheden, met vriestemperaturen en sneeuw. In mei en juni keerde het weer volledig en kregen we heel vaak een stralende zon te zien. Als we terugblikken op de meest succesvolle tochten, dan kunnen we niet om de volzette en inmens populaire Ronde van Vlaanderen Cyclo heen. Al was de opkomst tijdens de Brabantse Pijl Cyclo en de Gent-Wevelgem Cyclo ook gigantisch. In die laatste werd zelfs de kaap van vijfduizend deelnemers overschreden. Kortom: een geslaagd eerste seizoen voor het grootste peloton van België!

KWAREMONT: WAAR KOERS EN BIER SAMENKOMEN
Brouwerij De Brabandere heeft altijd een sterke band gehad met sport. Zo was ze jarenlang sponsor van voetbalclubs en ondersteunde het sommige koersen. Dat had vooral te maken met een paar koersen die in de achtertuin van de brouwerij werden verreden, zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de Record Bank E3 Harelbeke. Nadat ze zich terugtrok uit het voetbal, richtte de brouwerij het vizier nog meer op het wielrennen. Niets is tenslotte Vlaamser dan koers én bier brouwen. Er bestond overigens nog geen echt koersbier dat die term waard was. Een gat in de markt!

Begin 2000 brouwde Brouwerij Desmedt 'Oude Kwaremont', een bruin bier met een alcoholpercentage van 7%. Tien jaar later nam De Brabandere het merk over en maakte er een blond (fiets)bier van, dat voornamelijk in de lokale omgeving werd gedronken. In 2014 was het tijd voor een volgende stap. Brouwerij De Brabandere besloot in de wielerwereld te stappen en gaf Kwaremont een volledige make-over. Zowel het recept als de stijlkenmerken stralen sindsdien koers uit. "Kwaremont, gebrouwen voor kopmannen", luidt de veelzeggende slogan. Een jaar later werd Kwaremont hoofdsponsor van Flanders Classics en begon het merk aan een heuse opmars. In 2017 volgde de eerste succesvolle editie van de Kwaremont Sluitingsprijs en de Kwaremont Kermesse. Momenteel is Kwaremont een nationaal bekend bier dat koers uitstraalt en dat fungeert als partner van een veertigtal koersen en evenveel fietsevenementen. Schol!

PRAKTISCH
Datum: zondag 30 september 2018
Plaats: Brouwerij De Brabandere; Rijksweg 33, Bavikhove
Afstanden: 33-66-99-132 km
Vertrekuren: 8-11u.
Kenmerken: kasseien, heuvels

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!