Wie door een bos wandelt of fietst, heeft een impact op de staat van de ondergrond. Een onderzoek over de mate van die impact van een mountainbike, crossfiets of wandelaar bracht verrassende resultaten aan het licht.

De impact van het vertrappelen van ondergronden en vegetatie door een mountainbike, crossfiets en wandelaar werden geanalyseerd in een gecontroleerde onderzoeksopstelling. Daaruit bleek dat de smallere bandjes van een crossfiets de ondergrond meer indrukken dan de bredere banden van een mountainbike. Als er weinig passage is, hebben fietsbanden een grotere impact op de grond dan wandelaars, maar bij frequentere passages is het niveau van impact tussen fietsers en wandelaars gelijkaardig - en dat mag toch wel verrassend worden genoemd. Het impactpatroon dat wordt gemaakt door fietsen verandert in bochten - niet verwonderlijk gezien de wrijvingsenergie die vrijkomt in een bocht.

De resultaten van het onderzoek 'The influence of tire size on bicycle impacts to soil and vegetation' door Ross H. Martin, David R. Butler en John Klier moet organisatoren van wedstrijden en events op gevoelige ondergronden helpen en stelt het gebruik van drones - zoals ook gebruikt om luchtfoto's te nemen voor dit onderzoek - voor om de staat van paden en trails te monitoren.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met niet alleen Toon Aerts die zijn vaste podiumplek opeist, Niels Albert die de perfecte zandtechniek uitlegt, David van der Poel, Sophie de Boer, en baansprintster Nicky Degrendele, maar ook een gratis extra MTB-special, met daarin techniektips van downhillsensatie Martin Maes, de mooiste MTB-plekjes van Githa Michiels, fietstests van Specialized, Trek, Canyon, Niner, Ednine en BMC, alle geheimen van de nieuwe Shimano XTR 12-speed, de 14 mooiste winteroutfits, de originele Cape Epic, op avontuur in Mongolië, piepende schijfremmen, zadelhoogte op de MTB, nieuwe MTB-spullen, ... Verder: fietsen van noord naar zuid door Portugal, EK veldrijden in Rosmalen, Britse invasie in de Cross, Mike Kluge, en veel meer!