Wie door een bos wandelt of fietst, heeft een impact op de staat van de ondergrond. Een onderzoek over de mate van die impact van een mountainbike, crossfiets of wandelaar bracht verrassende resultaten aan het licht.

De impact van het vertrappelen van ondergronden en vegetatie door een mountainbike, crossfiets en wandelaar werden geanalyseerd in een gecontroleerde onderzoeksopstelling. Daaruit bleek dat de smallere bandjes van een crossfiets de ondergrond meer indrukken dan de bredere banden van een mountainbike. Als er weinig passage is, hebben fietsbanden een grotere impact op de grond dan wandelaars, maar bij frequentere passages is het niveau van impact tussen fietsers en wandelaars gelijkaardig - en dat mag toch wel verrassend worden genoemd. Het impactpatroon dat wordt gemaakt door fietsen verandert in bochten - niet verwonderlijk gezien de wrijvingsenergie die vrijkomt in een bocht.

De resultaten van het onderzoek 'The influence of tire size on bicycle impacts to soil and vegetation' door Ross H. Martin, David R. Butler en John Klier moet organisatoren van wedstrijden en events op gevoelige ondergronden helpen en stelt het gebruik van drones - zoals ook gebruikt om luchtfoto's te nemen voor dit onderzoek - voor om de staat van paden en trails te monitoren.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het septembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en uiteraard focussen we op het WK, met interviews met Nibali, Alaphilippe, Wellens (slotklim WK wordt moordend) en Anna van der Breggen, en uiteraard verkenden we het loodzware parcours in Innsbruck. Erwin Vervecken ging Fietsen Met Victor Campenaerts, we bezochten De Ketele en Ghys na hun EK-triomf, overlopen het tussenseizoen van de crossers, … Voor de recreant verkennen we drie prachtige tochten voor de komende weken en stelden we een Aero-dossier samen, met reviews van de Specialized Venge, BMC Timemachine Road en Ridley Noah Fast Disc, en met een informatief bezoekje aan de windtunnel. Verder: Bekende Velofiel Gella Vandecaveye, onze Fietsstage in Oostenrijk, een indrukwekkende prestatie in de Tour du Mont Blanc, test van de Canyon Lux, een prachtige stalen De Rosa met gegraveerde Campa-groep, nieuwtjes van Eurobike, sprintlessen, de beste voeding voor zware zweters, en veel meer!