Meestal rijd je cyclo's een dag voor of na de profs, maar de Primus Classic Cyclo gaat door op dezelfde dag als de profkoers, op een parcours dat meestrijdt om het WK in 2021 te organiseren en met finish in de Primus-brouwerij. Op zondag is er de vlakkere Volvo Cycling Classic in Gent.

'Feel Like A Pro', zo luidt de slagzin van de Etixx Classics Tour. Dat is exact wat je op zaterdag 15 september kan meemaken tijdens de Primus Classic Cyclo, de bekende afsluiter van de Etixx Classics Tour. Vroeger ging de Primus Classic door het leven als de GP Impanis-Van Petegem. De start van de profkoers wordt nog steeds gegeven in Brakel, de geboorteplaats van Van Petegem, maar het epicentrum van de koersdag voor recreanten bevindt zich in en rond de Primus-brouwerij in Haacht, van waaruit alle tochten vertrekken. Op de Sigarenberg, de eerste echte helling, kan je al snel een eerste keer de benen losgooien. 800 meter stijgen met een gemiddelde van 4,5% en uitschieters tot 8%: niet te onderschatten.

VOER VOOR PUNCHERS

De deelnemers van de langere tochten mogen zich nadien opmaken voor een pittige opeenvolging van oplopende stroken. Langs Overijse en Huldenberg duiken we even Waals-Brabant in. In Pécrot wacht de gelijknamige helling die je ook in de Brabantse Pijl tegenkomt. Hier loopt de weg gedurende 450 meter gemiddeld 7% omhoog - eentje voor de punchers, dus. De laatste 50 kilometer volgen precies dezelfde wegen als die van de profwedstrijd. Het slotgedeelte belooft lastig te worden, met de Holstheide als bekendste hindernis. Met een maximaal stijgingspercentage van 12% is dit de ideale plek om nog een keer snoeihard uit te halen. Al kan je dat op nog vele andere plekken op het parcours, zoals op de Kleinwaverstraat en de Moskesstraat. De finish voor recreanten ligt letterlijk in de brouwerij. Een unieke ervaring die je op geen enkel ander moment kan beleven.

DISCOBAR GALAXIE

Het melkzuur uit de benen spoelen, kan op verschillende manieren. Een gratis consumptie is een optie, maar je kan tegelijk ook de ploegbussen gaan bewonderen en de finale van de Primus Classic meepikken op groot scherm. Als het melkzuur ondertussen nog niet is weggevloeid, dan dans je het maar uit je benen. Na de toertocht zijn er namelijk optredens van onder andere Discobar Galaxie met Adrian Van den Hoof, alias DJ Loveboat. Samen met zijn kompanen staat hij elke keer garant voor het bouwen van een stevig feestje. Zo ben je verzekerd van een hele dag wielerplezier én een deugddoende après-bike om het nakende seizoenseinde feestelijk in te zetten!

MOGELIJK WK-PARCOURS 2021

Wat deze tocht ook speciaal maakt, is dat hij plaatsvindt op een mogelijk WK-parcours. Onlangs heeft Vlaanderen zich immers officieel kandidaat gesteld om in 2021 de wereldkampioenschappen wielrennen te organiseren. Daarvoor slaan de Vlaamse regering, Golazo en Flanders Classics de handen in elkaar. Als het WK naar België zou komen, dan zouden de wegritten afgewerkt worden tussen Antwerpen en Leuven, met onderweg een passage langs Mechelen. Het heuvelachtige landschap in de streek rond Leuven zou het perfecte decor kunnen vormen voor een uitputtende finalestrijd. Wie weet voel jij tijdens de Primus Classic Cyclo dus al eens wat de wereldtop binnen drie jaar mag ervaren!

Lees de complete vooruitblik in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

VLAKKERE WEGEN EN VROUWENPELOTON IN GENT

Een dag later is er al de Volvo Cycling Classic in Gent. Zondag 16 september vormt de site van Volvo Car Gent het decor voor een Proximus Cycling Challenge over de wegen van het Meetjesland. Als bergop rijden eerder een opgave is dan plezier, zal je je op dit vlakke parcours ongetwijfeld thuis voelen. Net als de voorbije twee jaar staat er ook in 2018 een editie van Het Grootste Vrouwenpeloton op het programma. Geniet zo van gratis koffie en gebak, bike yoga en een lekker glaasje bubbels na de rit. Ook dames met e-bikes zijn welkom! Meer info over Het Grootste Vrouwenpeloton vind je op de site.

De kortere routes maken een lus langs onder andere het Provinciaal Domein Puyenbroeck. De langere routes zetten via Zelzate en Kaprijke koers naar onze noorderburen. Je fietst een tijdje langs de Belgisch-Nederlandse grens om vervolgens een stukje Zeeland aan te snijden. Daarna gaat het via Wachtebeke en Doorselaar terug naar Volvo Car Gent.