Op enkele drukke kruispunten in Leuven moeten fietsers voortaan voorrang verlenen aan auto's, een nieuwe situatie die binnenkort in heel Vlaanderen aan de orde zal zijn. "Levensgevaarlijk", vindt het Leuvense stadsbestuur. "Cruciaal voor de veiligheid", oppert het Agentschap Wegen en Verkeer.

De voorbije dagen zijn de fietsoversteekplaatsen op enkele drukke kruispunten langs de Leuvense ring uitgerust met nieuwe wegmarkeringen. De haaientanden die het gemotoriseerd verkeer voorheen aanmaanden om fietsers voorrang te verlenen, zijn plots verplaatst naar de fietsoversteekplaatsen, waardoor het nu de vele fietsers zijn die massaal halt moeten houden om de weg vrij te maken voor kruisende automobilisten.

"Een onbegrijpelijke beslissing", vindt het Leuvense stadsbestuur. "De nieuwe fietsmarkeringen creëren levensgevaarlijke en onduidelijke situaties", zegt de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets in Het Nieuwsblad. "Fietsers én automobilisten zijn het al jaren gewoon dat fietsers op deze kruispunten voorrang hebben. Er is bovendien geen plaats voor de vele fietsers om te wachten tot ze kunnen oversteken. Autodoorstroming lijkt eens te meer belangrijker dan de veiligheid van zwakke weggebruikers."

Het Agentschap Wegen en Verkeer is zich echter van geen kwaad bewust en is van plan om de nieuwe situatie ook toe te passen op alle andere kruispunten langs gewestwegen in Vlaanderen. "Waar het fietsverkeer een Vlaamse gewestweg kruist, hadden fietsers naargelang de locatie soms wel én soms geen voorrang. Dat zorgde voor veel verwarring en gevaarlijke situaties. Om in één oogopslag duidelijk te maken dat fietsers voortaan geen voorrang meer hebben, plaatsen we haaientanden aan de fietsoversteekplaatsen en verliest het fietspad er zijn rode kleur. We beseffen dat het voor fietsers niet leuk is dat ze op een aantal kruispunten plots geen voorrang meer hebben op auto's. Maar onze bekommernis is de veiligheid. Het kan niet dat gelijkaardige kruispunten compleet andere regels hebben."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!