Op enkele drukke kruispunten in Leuven moeten fietsers voortaan voorrang verlenen aan auto's, een nieuwe situatie die binnenkort in heel Vlaanderen aan de orde zal zijn. "Levensgevaarlijk", vindt het Leuvense stadsbestuur. "Cruciaal voor de veiligheid", oppert het Agentschap Wegen en Verkeer.

De voorbije dagen zijn de fietsoversteekplaatsen op enkele drukke kruispunten langs de Leuvense ring uitgerust met nieuwe wegmarkeringen. De haaientanden die het gemotoriseerd verkeer voorheen aanmaanden om fietsers voorrang te verlenen, zijn plots verplaatst naar de fietsoversteekplaatsen, waardoor het nu de vele fietsers zijn die massaal halt moeten houden om de weg vrij te maken voor kruisende automobilisten.

"Een onbegrijpelijke beslissing", vindt het Leuvense stadsbestuur. "De nieuwe fietsmarkeringen creëren levensgevaarlijke en onduidelijke situaties", zegt de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets in Het Nieuwsblad. "Fietsers én automobilisten zijn het al jaren gewoon dat fietsers op deze kruispunten voorrang hebben. Er is bovendien geen plaats voor de vele fietsers om te wachten tot ze kunnen oversteken. Autodoorstroming lijkt eens te meer belangrijker dan de veiligheid van zwakke weggebruikers."

Het Agentschap Wegen en Verkeer is zich echter van geen kwaad bewust en is van plan om de nieuwe situatie ook toe te passen op alle andere kruispunten langs gewestwegen in Vlaanderen. "Waar het fietsverkeer een Vlaamse gewestweg kruist, hadden fietsers naargelang de locatie soms wel én soms geen voorrang. Dat zorgde voor veel verwarring en gevaarlijke situaties. Om in één oogopslag duidelijk te maken dat fietsers voortaan geen voorrang meer hebben, plaatsen we haaientanden aan de fietsoversteekplaatsen en verliest het fietspad er zijn rode kleur. We beseffen dat het voor fietsers niet leuk is dat ze op een aantal kruispunten plots geen voorrang meer hebben op auto's. Maar onze bekommernis is de veiligheid. Het kan niet dat gelijkaardige kruispunten compleet andere regels hebben."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!