De Ronde van Vlaanderen goes offroad! Op zaterdag 6 oktober duik je de bossen, velden en flanken van de Vlaamse Ardennen in met de Ronde van Vlaanderen Off-Road. Verwacht je aan het echte Rondegevoel, maar dan net iets anders! Je kunt zelfs een competitie-element toevoegen aan je uitdaging...

De Ronde van Vlaanderen, dat is de voorjaarse koershoogmis door de Vlaamse Ardennen, met zijn korte nijdige bergjes en zijn bonkige kasseien - op de weg. Maar vanaf nu kan je ook van de RVV genieten op je mountainbike of gravelfiets. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos werd een prachtig parcours uitgestippeld dat zowel geschikt is voor mountainbikers als gravelbikers - met op bepaalde plaatsen afzonderlijke parcours voor beide disciplines - en dat bol staat van de RVV-geschiedenis.

Je ontdekt er de offroadvariant van enkele klassiekers uit de Ronde, zoals de Koppenberg, Oude Kwaremont en Hotond, maar zal ook het echte kasseigevoel niet moeten missen met passages over o.a. de Paterberg en de Taaienberg. Daarnaast leidt de omloop je langs enkele exclusieve stukken natuur, bos en veld, steeds met de Ronde als kapstok.

OP EIGEN TEMPO OF MET GROEPSSTART

Starten doe je in Kluisbergen en van daaruit heb je de keuze uit drie afstanden: 30, 50 of 80 km. Mag het nog iets uitdagender? Dan kan je kiezen voor de 80 km met groepsstart. Vóór alle andere deelnemers start je aan de voet van de Kluisberg voor een gechronometreerde rit, waarin je het beste in jezelf naar boven kan halen. Opgelet, de plaatsen hiervoor zijn beperkt. Snel zijn is dus de boodschap. De massastart is geen wedstrijd, alle deelnemers dienen zich steeds aan de wegcode te houden en andere deelnemers, wandelaars en passanten te respecteren.

Voor elke deelname gaat 1 euro naar het Agentschap Natuur en Bos. Hiermee zullen bijkomende investeringen in de prachtige bossen van de Vlaamse Ardennen gebeuren. Zo kan je blijven genieten van de natuur in onder andere het Kluisbos, Muziekbos en Koppenbergbos. Noteer 6 oktober nu al in je agenda, en bereid je maar voor op een stevige en prachtige RVV-variant.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer ligt nu in de winkel en brengt heel wat lekkers mee: je kan niet alleen meer dan 1300 euro aan kerstcadeaus winnen, maar we kruipen ook in het hoofd van Wout van Aert, gaan fietsen met Katie Compton, maken een verre verplaatsing van een cross in België naar Tsjechië, blikken terug met Roland Liboton en Hennie Stamsnijder, spreken met Annemarie Worst, kijken terug op het wielerjaar 2018 en overlopen de veranderingen die er aankomen in 2019. Verder: de velofiel in Saartje Vandendriessche, de eerste tubeless raceband van Continental, tips en recepten voor lekker warme wintervoeding, tests van de Look 795 Blade RS Disc en Cannondale System Six, tips om een verstuikte enkel te verzorgen en een krakend bracket te verhelpen, materiaaltests, en veel meer!