De Ronde van Vlaanderen goes offroad! Op zaterdag 6 oktober duik je de bossen, velden en flanken van de Vlaamse Ardennen in met de Ronde van Vlaanderen Off-Road. Verwacht je aan het echte Rondegevoel, maar dan net iets anders! Je kunt zelfs een competitie-element toevoegen aan je uitdaging...

De Ronde van Vlaanderen, dat is de voorjaarse koershoogmis door de Vlaamse Ardennen, met zijn korte nijdige bergjes en zijn bonkige kasseien - op de weg. Maar vanaf nu kan je ook van de RVV genieten op je mountainbike of gravelfiets. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos werd een prachtig parcours uitgestippeld dat zowel geschikt is voor mountainbikers als gravelbikers - met op bepaalde plaatsen afzonderlijke parcours voor beide disciplines - en dat bol staat van de RVV-geschiedenis.

Je ontdekt er de offroadvariant van enkele klassiekers uit de Ronde, zoals de Koppenberg, Oude Kwaremont en Hotond, maar zal ook het echte kasseigevoel niet moeten missen met passages over o.a. de Paterberg en de Taaienberg. Daarnaast leidt de omloop je langs enkele exclusieve stukken natuur, bos en veld, steeds met de Ronde als kapstok.

OP EIGEN TEMPO OF MET GROEPSSTART

Starten doe je in Kluisbergen en van daaruit heb je de keuze uit drie afstanden: 30, 50 of 80 km. Mag het nog iets uitdagender? Dan kan je kiezen voor de 80 km met groepsstart. Vóór alle andere deelnemers start je aan de voet van de Kluisberg voor een gechronometreerde rit, waarin je het beste in jezelf naar boven kan halen. Opgelet, de plaatsen hiervoor zijn beperkt. Snel zijn is dus de boodschap. De massastart is geen wedstrijd, alle deelnemers dienen zich steeds aan de wegcode te houden en andere deelnemers, wandelaars en passanten te respecteren.

Voor elke deelname gaat 1 euro naar het Agentschap Natuur en Bos. Hiermee zullen bijkomende investeringen in de prachtige bossen van de Vlaamse Ardennen gebeuren. Zo kan je blijven genieten van de natuur in onder andere het Kluisbos, Muziekbos en Koppenbergbos. Noteer 6 oktober nu al in je agenda, en bereid je maar voor op een stevige en prachtige RVV-variant.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!