Zondag moet het Tourpeloton maar liefst 21,7 kilometer kasseien verteren. "Het wordt een puinhoop", voorspelt de Franse Tourhoop Romain Bardet, die de kinderkopjes al enkele malen ging verkennen. Voor de Tourgids ging cycling.be de etappe al verkennen.

Het was bij de parcoursvoorstelling vorig najaar voor iedereen een complete verrassing toen de Tourorganisatoren een ouderwetse kassei-etappe uit de hoge hoed toverden. Heel wat protagonisten trokken wit weg bij het zien van de naakte cijfers: vijftien zones met in totaal 21,7 kilometer aan kinderkopjes. En niet van de minste ... Namen als Sars-et-Rosières, Mons-en-Pévèle en Cysoing hebben de klassementsrenners ongetwijfeld al slapeloze nachten bezorgd.

ONBEKEND, MAAR LASTIG VOORGERECHT

Starten doen de renners op 15 juli aan de citadel van Arras, om amper één uurtje later al aan de eerste kasseizone te beginnen. Bij het buitenrijden van Escaudoeuvres verlaten ze de brede Route Nationale en vatten ze aan hun linkerkant de Rue Brantiaux aan. Van een opwarmertje is geen sprake, want met zijn lengte van 1600 meter is dit best een pittige strook. Al krijgen de renners af en toe wel de gelegenheid om in het kantje te gaan rijden. Een compleet onbekende strook is dit niet, want de Trouée d'Escaudoeuvres figureerde eerder al in de Vierdaagse van Duinkerke, zij het dan wel in omgekeerde richting.

Veel respijt krijgt het peloton niet, want nauwelijks een vijftal kilometer verder volgt al een tweede, gelijkaardige strook, van Eswars naar Paillencourt. Ook hierna zal het niet stilvallen. Weldra doemt immers het groene spandoek van de tussensprint op. In Auberchicourt volgt een compleet nieuwe zone, waar nog nooit een koers is gepasseerd. De strook draagt het nummer 13. Hopelijk brengt dat geen ongeluk, want dit is echt een vreselijk stuk met bonkige kasseien en heel diepe putten. Gelukkig is deze beproeving slechts 900 meter lang.

Na het voorgerecht - dat bij sommigen al zwaar op de maag kan blijven liggen - komt het peloton na 86,5 kilometer op bekend terrein. De zones 12 tot en met 1 lagen namelijk ook op het parcours van Parijs-Roubaix. Al zijn er wel enkele verschillen: de organisatoren schrapten enkele beruchte stroken zoals Orchies, Carrefour de l'Arbre en Gruson, terwijl ze die van Mons-en-Pévèle met 2000 meter hebben ingekort.

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!