Zondag moet het Tourpeloton maar liefst 21,7 kilometer kasseien verteren. "Het wordt een puinhoop", voorspelt de Franse Tourhoop Romain Bardet, die de kinderkopjes al enkele malen ging verkennen. Voor de Tourgids ging cycling.be de etappe al verkennen.

Het was bij de parcoursvoorstelling vorig najaar voor iedereen een complete verrassing toen de Tourorganisatoren een ouderwetse kassei-etappe uit de hoge hoed toverden. Heel wat protagonisten trokken wit weg bij het zien van de naakte cijfers: vijftien zones met in totaal 21,7 kilometer aan kinderkopjes. En niet van de minste ... Namen als Sars-et-Rosières, Mons-en-Pévèle en Cysoing hebben de klassementsrenners ongetwijfeld al slapeloze nachten bezorgd.

ONBEKEND, MAAR LASTIG VOORGERECHT

Starten doen de renners op 15 juli aan de citadel van Arras, om amper één uurtje later al aan de eerste kasseizone te beginnen. Bij het buitenrijden van Escaudoeuvres verlaten ze de brede Route Nationale en vatten ze aan hun linkerkant de Rue Brantiaux aan. Van een opwarmertje is geen sprake, want met zijn lengte van 1600 meter is dit best een pittige strook. Al krijgen de renners af en toe wel de gelegenheid om in het kantje te gaan rijden. Een compleet onbekende strook is dit niet, want de Trouée d'Escaudoeuvres figureerde eerder al in de Vierdaagse van Duinkerke, zij het dan wel in omgekeerde richting.

Veel respijt krijgt het peloton niet, want nauwelijks een vijftal kilometer verder volgt al een tweede, gelijkaardige strook, van Eswars naar Paillencourt. Ook hierna zal het niet stilvallen. Weldra doemt immers het groene spandoek van de tussensprint op. In Auberchicourt volgt een compleet nieuwe zone, waar nog nooit een koers is gepasseerd. De strook draagt het nummer 13. Hopelijk brengt dat geen ongeluk, want dit is echt een vreselijk stuk met bonkige kasseien en heel diepe putten. Gelukkig is deze beproeving slechts 900 meter lang.

Na het voorgerecht - dat bij sommigen al zwaar op de maag kan blijven liggen - komt het peloton na 86,5 kilometer op bekend terrein. De zones 12 tot en met 1 lagen namelijk ook op het parcours van Parijs-Roubaix. Al zijn er wel enkele verschillen: de organisatoren schrapten enkele beruchte stroken zoals Orchies, Carrefour de l'Arbre en Gruson, terwijl ze die van Mons-en-Pévèle met 2000 meter hebben ingekort.

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!