Waarom zou het in Alpenland Zwitserland niet even goed fietsen zijn als in Frankrijk of Oostenrijk? Deze zomer rijden de Zwitsers het spreekwoordelijke gat met hun buren dicht via enkele spraakmakende recreatieve fietsevenementen. De profs tonen intussen de weg in de Ronde van Zwitserland.

Frankrijk is de bakermat van de Marmottes - loodzware fietsevents in de bergen. In Oostenrijk worden wielertoeristen de laatste jaren verwend met kwalitatieve fietsorganisaties op een prima weginfrastructuur - denk maar aan de Eddy Merckx Classic in Salzburgerland. En Zwitserland? Voor de vakantiefietser is er de afgelopen twintig jaar een mooi en fijnmazig netwerk langs waterlopen en door de bergen gecreëerd. En er wordt flink gemountainbiket, dat ook. Maar voor de sportieve wegfietser bleef het prachtige Alpenland tot nog toe relatief onbekend en onbemind. Daar komt deze zomer echter verandering in.

Het was een kwestie van tijd vooraleer ook de Marmotte Granfondo Series er zouden neerstrijken. Dat zal in augustus voor de eerste keer gebeuren, meer bepaald in Verbier. Voorts is het ook uitkijken naar de verschillende events van Ride the Alps. Naar aanleiding van deze reeks tochten worden er komende zomer op vaste data een aantal bergwegen afgesloten voor het autoverkeer. Fietsers kunnen zich dan met honderden (of duizenden?) tegelijk aan het betere klim- en daalwerk wagen op de mooiste Zwitserse bergpassen. 

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids zomaar bij. Daarin vind je een uitgebreide kalender met alle topcrossen, alle renners en een vooruitblik van Bart Wellens, aangevuld met interviews met alleskunner Mathieu van der Poel ('Winnen went nooit'), Sanne Cant ('Blij met Marianne Vos als concurrente'), Maud Kaptheijns, en Peter Van Santvliet, een masterclass crosstechniek met Erwin Vervecken, het debuutjaar van Sven Nys, de favoriete trainingsparcoursen van de profs, veldritnatie Zwitserland, … Het gewone nummer opent met kleurrijke figuur Bram Tankink, de jonge talenten die afgelopen seizoen doorbraken, de Duitse Monika die voor de Vuelta uit reed, de resultaten van de Continental-verkeersveiligheidsenquête geanalyseerd, Sur Place in het Griekse Loutraki en Spaanse Girona, Bekende Velofiel Bart Schols, fietstests van de Canyon Inflite AL- en Stevens Super Prestige-crossfietsen, en veel meer!