Waarom zou het in Alpenland Zwitserland niet even goed fietsen zijn als in Frankrijk of Oostenrijk? Deze zomer rijden de Zwitsers het spreekwoordelijke gat met hun buren dicht via enkele spraakmakende recreatieve fietsevenementen. De profs tonen intussen de weg in de Ronde van Zwitserland.

Frankrijk is de bakermat van de Marmottes - loodzware fietsevents in de bergen. In Oostenrijk worden wielertoeristen de laatste jaren verwend met kwalitatieve fietsorganisaties op een prima weginfrastructuur - denk maar aan de Eddy Merckx Classic in Salzburgerland. En Zwitserland? Voor de vakantiefietser is er de afgelopen twintig jaar een mooi en fijnmazig netwerk langs waterlopen en door de bergen gecreëerd. En er wordt flink gemountainbiket, dat ook. Maar voor de sportieve wegfietser bleef het prachtige Alpenland tot nog toe relatief onbekend en onbemind. Daar komt deze zomer echter verandering in.

Het was een kwestie van tijd vooraleer ook de Marmotte Granfondo Series er zouden neerstrijken. Dat zal in augustus voor de eerste keer gebeuren, meer bepaald in Verbier. Voorts is het ook uitkijken naar de verschillende events van Ride the Alps. Naar aanleiding van deze reeks tochten worden er komende zomer op vaste data een aantal bergwegen afgesloten voor het autoverkeer. Fietsers kunnen zich dan met honderden (of duizenden?) tegelijk aan het betere klim- en daalwerk wagen op de mooiste Zwitserse bergpassen. 

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer met gratis extra Tourgids ligt nu in de winkel, met daarin aanvaller Thomas De Gendt die de bollentrui wil, Dylan Groenewegen die wil sprinten naar het geel, analyses van elke Touretappe en verkenningen van de kasseirit en de spektakelrit naar La Rosière, de 'Rondetafel' met José De Cauwer en Kevin De Weert die de Tour volledig fileren, de vele Colombiaanse Tourtalenten, ... De koers is natuurlijk meer dan de Tour, dus blikken we met Eddy Planckaert vooruit naar de BinckBank Tour, naar de Giro Rosa met Annemiek van Vleuten, ging Erwin Vervecken Fietsen Met Julien Vermote, praat Otto-Jan Ham over zijn fietspassie, ... De actieve fietsfanaat kan uitkijken naar de test van 11 zomershirts, een blik op de nieuwe BMC-modellen, een verslag van de Retro Ronde, tips om zelf te profiteren van de marginal gains van Team Sky, Do's & Don'ts over het gevaar van teken en zadelklachten bij droge hitte, en veel meer!